GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka

Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 11:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.

Prvi put nakon sedam godina, u posljednjih osam mjeseci, uključujući i siječanj, konačno raste proizvodnja mlijeka, uvoz se lani smanjio za nešto više od sedam posto, izvoz povećao za oko pet posto, rekla je Vučković u Saboru odgovarajući na prozivke i upite Nikole Grmoje (Most) kojem je predsjedavajući Željko Reiner izrekao opomenu te oduzeo riječ do kraja rasprave o dva poljoprivredna zakona.

Grmoja je, naime, ustvrdio da je stanje u poljoprivredi katastrofalno, a Vučković najlošija ministrica poljoprivrede u povijesti.

Je li istina, upitao ju je, da se u vašem mandatu kontinuirano povećava uvoz poljoprivrednih proizvoda, da se zemljište ne stavlja u funkciju, da sve više mladih odlazi, da za stočare i poljoprivrednike nema nikakvih poboljšana?

Sve što ste izgovorili je neistina, ali apsolutno sve, uzvratila mu je Vučković hvaleći se rastom izvoza i padom uvoza u 2020., čime se, dodala je, deficit vanjsko-trgovinske bilance smanjio između 26-27 posto, a pokrivenost izvoza uvozom porasla sa 63 na 72 posto.

Poljoprivredna proizvodnja je prema drugog privremenoj procjeni Državnog zavoda za statistiku narasla sa 17, 9 milijardi na 19, 243 milijarde što je najveći rast od 2008., a drugi rast od kad postoje ekonomski računi, naglasila je.


Grmoja ustrajava na točnosti svojih tvrdnji, ministrici poručuje da se ne može pozivati na 2020., godinu u kojoj smo imali koronu i zatvorene granice.

Ocijenivši da je zlorabio Poslovnik, Reiner mu izriče opomenu, a u konačnici opomenu s oduzimanjem riječi do kraja rasprave.

Ne možete ušutkati istinu, doviknuo je Grmoja, pa napustio Sabornicu dok je Sabor raspravljao o dva zakona iz sektora Ministarstva poljoprivrede kojima se jača službena kontrola u lancu proizvodnje hrane te uvode novosti u sektor veterinarstva.

Za ovlaštenog veterinara šest mjesecu iskustva

Naime, za imenovanje ovlaštenog veterinara, umjesto najmanje dvije godine stručnog iskustva, trebat će najmanje šest mjeseci iskustva.

Kritizira to SDP čija Martina Grman Kizivat, pita neće li to još više pridonijeti kaosu koji vlada na terenu?

Ministrica tumači da je po novom programu studij veterine duži za godinu, te da raspon zadaća ovlaštenih veterinara garantira da kvaliteta rada neće biti smanjena.

Potvrđuje da će nova zakonska rješenja doprinijeti boljem sustavu kontrola, pa i meda na domaćem tržištu. Time je odgovorila Marijani Petir (NZ) koja je upozorila da je u Hrvatskoj, kao i na tržištu EU, trećina meda krivotvorena, pa ju je zanimalo hoće li zakon omogućiti uspostavu laboratorija za detaljnije analize meda i druge hrane?

Na tržištu je 30 ovlaštenih laboratorija, odgovorila je ministrica Anki Mrak Taritaš (Glas).

Tagovi: Marija Vučković, mlijeko, mljekarstvo
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi blago pali drugi dan zaredom
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi blago pali, drugi dan zaredom, uz i dalje skroman promet, pri čemu su u fokusu invstitora bile dionice Adris grupe.
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Indeksi potonuli dublje, trgovanje akcijama podbacilo
BEOGRAD – Promet na domaćem tržištu akcija je podbacio danas, a BELEX indeksi su povećali gubitke.
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
PROTIVLJENJE
Udruge njemačkih prijevoznika protiv popusta kod kazni za vozače iz Hrvatske
BERLIN - Udruga profesionalnih vozača teretnih vozila Njemačke Camion Pro kritizirala je praksu Saveznog ureda za teretni promet (BAG) koji vozačima teretnih vozila iz istočnoeuropskih zemalja, uključujući hrvatske, kazne u prometu i za nepridržavanje pravila o pauzama smanjuje i do 50 posto, priopćeno je u četvrtak.
Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana
FOREX
Dolarov indeks na najnižim razinama u četiri tjedana
LONDON - Dolar je kliznuo u četvrtak na najniže razine u četiri tjedana prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na deviznim tržištima, pritisnut slabijim prinosima na američke obveznice budući da su investitori prilično uvjereni da će američka središnja banka dulje vrijeme zadržati niske kamatne stope.
Turistička pristojba u nautici plaća se isključivo putem online portala
NAUTIČARI
Turistička pristojba u nautici plaća se isključivo putem online portala
ZAGREB - Prema novoj odluci i dogovoru Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, naplata turističke pristojbe u nautici moguća je jedino i isključivo putem online portala nautika.evisitor.hr.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE