GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka

Vučković: Nakon sedam godina, raste proizvodnja mlijeka
MLIJEKO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.02.2021 / 11:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković pohvalila se u petak rastom poljoprivredne proizvodnje, rastom izvoza i smanjenjem uvoza u prošloj godini, te rastom proizvodnje mlijeka u posljednjih osam mjeseci, prvi put nakon sedam godina.

Prvi put nakon sedam godina, u posljednjih osam mjeseci, uključujući i siječanj, konačno raste proizvodnja mlijeka, uvoz se lani smanjio za nešto više od sedam posto, izvoz povećao za oko pet posto, rekla je Vučković u Saboru odgovarajući na prozivke i upite Nikole Grmoje (Most) kojem je predsjedavajući Željko Reiner izrekao opomenu te oduzeo riječ do kraja rasprave o dva poljoprivredna zakona.

Grmoja je, naime, ustvrdio da je stanje u poljoprivredi katastrofalno, a Vučković najlošija ministrica poljoprivrede u povijesti.

Je li istina, upitao ju je, da se u vašem mandatu kontinuirano povećava uvoz poljoprivrednih proizvoda, da se zemljište ne stavlja u funkciju, da sve više mladih odlazi, da za stočare i poljoprivrednike nema nikakvih poboljšana?

Sve što ste izgovorili je neistina, ali apsolutno sve, uzvratila mu je Vučković hvaleći se rastom izvoza i padom uvoza u 2020., čime se, dodala je, deficit vanjsko-trgovinske bilance smanjio između 26-27 posto, a pokrivenost izvoza uvozom porasla sa 63 na 72 posto.

Poljoprivredna proizvodnja je prema drugog privremenoj procjeni Državnog zavoda za statistiku narasla sa 17, 9 milijardi na 19, 243 milijarde što je najveći rast od 2008., a drugi rast od kad postoje ekonomski računi, naglasila je.


Grmoja ustrajava na točnosti svojih tvrdnji, ministrici poručuje da se ne može pozivati na 2020., godinu u kojoj smo imali koronu i zatvorene granice.

Ocijenivši da je zlorabio Poslovnik, Reiner mu izriče opomenu, a u konačnici opomenu s oduzimanjem riječi do kraja rasprave.

Ne možete ušutkati istinu, doviknuo je Grmoja, pa napustio Sabornicu dok je Sabor raspravljao o dva zakona iz sektora Ministarstva poljoprivrede kojima se jača službena kontrola u lancu proizvodnje hrane te uvode novosti u sektor veterinarstva.

Za ovlaštenog veterinara šest mjesecu iskustva

Naime, za imenovanje ovlaštenog veterinara, umjesto najmanje dvije godine stručnog iskustva, trebat će najmanje šest mjeseci iskustva.

Kritizira to SDP čija Martina Grman Kizivat, pita neće li to još više pridonijeti kaosu koji vlada na terenu?

Ministrica tumači da je po novom programu studij veterine duži za godinu, te da raspon zadaća ovlaštenih veterinara garantira da kvaliteta rada neće biti smanjena.

Potvrđuje da će nova zakonska rješenja doprinijeti boljem sustavu kontrola, pa i meda na domaćem tržištu. Time je odgovorila Marijani Petir (NZ) koja je upozorila da je u Hrvatskoj, kao i na tržištu EU, trećina meda krivotvorena, pa ju je zanimalo hoće li zakon omogućiti uspostavu laboratorija za detaljnije analize meda i druge hrane?

Na tržištu je 30 ovlaštenih laboratorija, odgovorila je ministrica Anki Mrak Taritaš (Glas).

Tagovi: Marija Vučković, mlijeko, mljekarstvo
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE