GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Negativni trendovi u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira

Vučković: Negativni trendovi u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira
POLJOPRIVREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na virtualnom sastanku ministara poljoprivrede EU u ponedjeljak je izjavila da se zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više poljoprivrednih sektora te da se stoga pripremaju programi državnih potpora.

Glavne teme sastanka ministara poljoprivrede članica EU bile su stanje na tržištu poljoprivrednih proizvoda, smanjenje otpada od hrane, reformski paket ZPP-a i nova EU strategija za šume, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica Vučković na tom sastanku dala je informaciju o sektorima koji su najviše pogođeni nestabilnostima zbog viška robe na tržištu EU-a te posljedica Covid krize.

Kako je istaknula, zahvaljujući brzoj reakciji u prvoj polovini godine, spriječena je veća šteta za poljoprivrednike, međutim, stanje i dalje nije stabilno, posebno u svjetlu novih ograničenja koja osobito pogađaju izvozne sektore i one povezane uz ugostiteljstvo.

Izvijestila je da se u Hrvatskoj bilježe negativni trendovi u više sektora, a osobito u svinjogojstvu, proizvodnji mlijeka, vinarstvu te proizvodnji krumpira. Svaki od tih sektora suočen je s padom prodaje i padom cijena.

Zbog toga je zatraženo od Europske komisije da poduzme mjere stabilizacije tržišta u skladu sa zakonodavstvom EU, a Ministarstvo poljoprivrede istovremeno priprema programe potpora kojima će se osigurati pomoć pogođenim poljoprivrednim sektorima iz državnog proračuna, kaže se u priopćenju.

Na sastanku je također dana informacija o poduzetim aktivnostima kojima je cilj smanjenje gubitaka i rasipanja hrane.

Vučković je izvijestila o Planu sprječavanja i smanjenja otpada od hrane za razdoblje do 2022. godine, koji je hrvatska Vlada usvojila prošle godine. Planom se predviđaju aktivnosti usmjerene na unaprjeđenje sustava doniranja hrane te informiranje i educiranje javnosti, posebno djece školske dobi, budući da značajan dio otpada od hrane nastaje u kućanstvima.

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je informatički sustav za doniranje, koji će omogućiti lakše uspostavljanje kontakta između donatora i posrednika te modificiralo pravni okvir za doniranje.

Vezano uz donošenje nove EU strategije za šume, Hrvatska je podržala najavljene aktivnosti, naglasivši da treba zadržati nacionalnu nadležnost u pitanjima povezanima sa šumarskom politikom, kaže se u priopćenju.

Tagovi: Marija Vučković, svinjogojstvo, vinarstvo, krumpir, poljoprivreda, mlijeko
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE