GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković očekuje do kraja godine donošenje plana za razvoj poljoprivrede

Vučković očekuje do kraja godine donošenje plana za razvoj poljoprivrede
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2021 / 18:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak je u Splitu najavila dovršetak i usvajanje Nacionalnog strateškog plana razvoja poljoprivrede do kraj ove godine.

“Naša je obveza u idućih nekoliko mjeseci prezentirati taj Nacionalni strateški plan u tijelima Europske unije (EU), braniti ga i nadam se, do kraja godine imati ga gotovog i usvojenog,” rekla je ministrica Vučković novinarima, nakon što je u splitskoj Županijskoj gospodarskoj komori predstavila prvu verziju tog plana.

Naglasila je da se u prvoj verziji Nacionalnog strateškog plana govori o problematici eko-shema i povećanog zahtjeva o očuvanju okoliša i “zelenoj arhitekturi.”

“Otvaramo i neke osjetljive teme koje se nisu dugo otvarale u hrvatskoj poljoprivredi, a vezane su za učinkovitost, definicije pravih poljoprivrednika i preraspodjelu izravnih plaćanja,” kazala je Vučković.

Na upit kako komentira izjavu saborske zastupnice Rade Borić o izravnoj odgovornosti Vlade za nedavne katastrofalne posljedice tuče u Slavonskoj Požegi, ministrica Vučković je kazala da su to netočne izjave.

“Sasvim ću jasno reći, što je veće neznanje to je veća sloboda komentiranja u ovom konkretnom slučaju,” poručila je Vučković. Po njezinim riječima, zastupnica Borić iznijela je niz netočnih podataka “o nebrizi države ne vodeći računa o dodatnim mjerama koje su poduzete i o znanstvenim i stručnim stajalištima koja govore o sustavima obrane od tuče”.

Pri tomu je istaknula kako je od 2016. godine upeterostručen broj korisnika mjere obrane od tuče

“Sada smo objavili i novi natječaj vrijedan 140 milijuna kuna, a prošle godine smo bili osigurali 70 milijuna kuna. Slijedom interesa korisnika, morali smo taj iznos povećati na 140 milijuna kuna,” kazala je Vučković.

Zamoljena za komentar izvješća Europskog ureda za borbu protiv prijevara pri korištenju europskih fondova u članicama EU-a (OLAF), ministrica Vučković je podsjetila kako je to izvješće obavljeno još prošle godine te da se među nekoliko primjera u Hrvatskoj navodi jedan koji je vezan za poljoprivredne fondove iz tzv. vinske omotnice, pri čemu se “pompozno u medijima govori o HDZ-ovim tajkunima koji su dobili sredstva, o načinu na koji se koristi sredstva za projekt Slavonija.”

“Ne bih komentirala tko je čiji tajkun, također neću nikoga prozivati poimence, jer riječ je o slučaju koji još uvijek nije zaključen. Ono što mogu reći, a što se malo teže pronalazi u medijima, je da je riječ o projektu koji je odobren 2016. na temelju natječaja iz 2015. godine i da je riječ o sumnji na nedozvoljenu povezanost između korisnika sredstava i podizvođača. Istina je da su se kontrolirali samo izvođači, međutim tu nije bilo ništa neusklađeno s nacionalnim i EU propisima.

Ono što smo napravili u Ministarstvu poljoprivrede – 26. veljače 2020. godine donijeli smo među prvima novi pravilnik za korištenje sredstava za ulaganje u vinarije i marketing vina u kojem smo proširili procedure kontrole i predvidjeli kontrole i podizvođača,” objasnila je Vučković.

Tagovi: Marija Vučković, poljoprivreda, Nacionalni strateški plan
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE