GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučković: Vlada će nadoknaditi štete i pomoći u oporavku uzgoja svinja

Vučković: Vlada će nadoknaditi štete i pomoći u oporavku uzgoja svinja
SVINJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2023 / 15:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković reagirala je na objavljene prizore eutaniziranih svinja u Andijaševcima poručivši da se na pojavu virusa afričke svinjske kuge u otvorenom uzgoju mora reagirati eutanazijom svih svinja ali i da će Vlada nadoknaditi štete i pomoći u oporavku novog uzgoja.

Ministrica Vučković kaže da je teško pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje svi biosigurnosne mjere u cijelom selu.

U svojoj objavi u nedjelju na facebooku kaže da je Hrvatska posljednjih godina uložila ogromne ljudske i financijske napore u edukacije o biosigurnosti i veterinarske preglede, ali i da je svjesna da je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja teško prihvatiti neke činjenice.

No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično, su upitne profesionalne i ljudske odgovornosti, ističe ministrica.

Ova je Vlada iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije, a rezultat da je u Vukovarsko-srijemskoj županiji najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku i dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom u odnosu na 2016. godinu.

Unatoč depopulacijskim trendovima, u tom kraju nismo izgubili ni metar obrađivanih hektara i uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održali smo i broj gospodarstava, kaže.

Dodaje da je u kratkom vremenu stvoren sustav s izuzećima za ograničenu preradu u zoni ograničenja i uz preventivne mjere premještanje životinja. Također, omogućeno je popisivanja i kategorizacije na teret države, desetak veterinarskih timova iz cijele zemlje pomažu svojim kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije i ogroman broj veterinarskih inspektora tri mjeseca se ne odvaja od tog posla. Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno, kaže.

To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, 100 postotne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano i korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države koje su i humanije. To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodajući maglu i hraneći se tuđom mukom, ističe ministrica.

Štete ćemo nadoknaditi, uz jasnu poruku da smo, prema dostupnim informacijama, jedina država koja pokušava nadoknaditi štete baš svima u svim kategorijama te smo među onima koje će raditi dodatne mjere – oporavak, financiranje novog uzgoja, ublažavanje gubitka prihoda itd., kaže ministrica Vučković i zaključuje da se sve to treba odobriti na više razina, ne samo u Hrvatskoj, i da zato treba neko vrijeme.

Snimke nekoliko desetaka svinja eutaniziranih zbog afričke svinjske kuge koje leže satima na ulici u Andrijaševcima kod Vinkovaca proširile su se jučer u medijima. Vlasnik svinja Marko Majer rekao je novinarima da je devet svinja bilo pozitivno na afričku svinjsku kugu pa su sve – njih 36, morale biti usmrćene. S obzirom na to da kamion koji odvozi mrtve životinje nije mogao ući u dvorište svinje su, kazao je, izvezli van, a kamion je došao po njih nakon tri sata.

Tagovi: marija Vučković, afrička kuga svinja, svinje
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE