GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vukovar postaje ključna luka za uvoz ukrajinskog žita

Vukovar postaje ključna luka za uvoz ukrajinskog žita
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2023 / 07:28
Autor: SEEbiz
VUKOVAR - Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će izvoziti žitarice preko hrvatskih luka na Jadranskom moru te da će se žito u Hrvatsku dopremiti Dunavom, a potom željeznicom do jadranske obale. Ministarstvo navodi da je s Hrvatskom o tome postiglo dogovor.

U ponedjeljak je u Kijevu bio ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i tada je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova objavilo da je Hrvatska Ukrajini na raspolaganje stavila svoje luke za izvoz ukrajinskog žita. Među njima se spominje i luka u Vukovaru. Ukrajina nije objavila koja bi se količina žita mogla izvesti na taj način.

Korištenjem tog transportnog puta Ukrajina želi zaobići blokadu Rusije u Crnom moru, nakon što je Moskva sredinom srpnja otkazala ugovor o izvozu žitarica koji su dogovorili Ujedinjeni narodi i Turska. Kijev pokušava povećati izvoz kopnenim putem preko Europske unije, ali nekoliko susjednih zemalja, poput Poljske, također opstruira tu transportnu rutu. Mnogi poljoprivrednici u EU-u strahuju od pada cijena ako ukrajinsko žito stigne na tržište, piše Glas Slavonije

Rusija je, podsjetimo, nakon napuštanja dogovora o izvozu ukrajinskog žita, upozorila da brodovi koji putuju u ukrajinske luke mogu biti smatrani vojnim metama. Ujedinjeni narodi polovinom srpnja objavili su kako se iznose razne ideje o plasiranju ukrajinskog i ruskog žita te ruskog gnojiva na globalna tržišta nakon što se Moskva povukla iz sporazuma. Ukrajina i Rusija su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres najavio je kako će "nastaviti istraživati sve moguće načine kako bi osigurao da ukrajinsko žito, rusko žito, rusko gnojivo dospiju na globalno tržište".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da se mora pronaći alternativa žitnom sporazumu i da se "vode vrlo aktivne rasprave". Naglasio je da se izvozom ukrajinskog žita kroz Europu neće moći "nadoknaditi izostanak isporuka iz ukrajinskih luka na Crnom moru". Kuleba je rekao da je nužno oživljavanje crnomorskih isporuka, kroz postojeći okvir ili stvaranje novog modela. "Problem je, naravno, što će se dogoditi ako Rusija odluči napasti brod sa žitom", dodao je Kuleba sredinom srpnja.

Tagovi: Luka Vukovar, ukrajinsko žito, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
OPTIMIZAM
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average i S&P 500 porasli su u utorak dok su trgovci tražili više naznaka o tome kada bi Federalne rezerve mogle početi snižavati stope.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
REAKCIJE
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
PARIZ - Dionice nekoliko francuskih proizvođača konjaka porasle su u utorak nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi trgovinske napetosti između Kine i Europske unije, koje bi mogle utjecati na proizvođače pića, mogle popustiti.
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE