GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Banke i tehnološki sektor podigli indekse

Wall Street: Banke i tehnološki sektor podigli indekse
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2022 / 07:39
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica banaka i nekoliko velikih tehnoloških kompanija, no trgovalo se oprezno dok se čekaju podaci o inflaciji u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 371 bod ili 1,06 posto, na 35.462 boda, dok je S&P 500 porastao 0,84 posto, na 4.521 bod, a Nasdaq indeks 1,28 posto, na 14.194 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja S&P 500 i Nasdaq indeks bili su u negativnom području, no u drugom dijelu trgovanja nadoknadili su gubitke, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Microsoft.

S&P indeks bankarskog sektora skočio je, pak, gotovo 2 posto, dosegnuvši najvišu razinu od kraja 2019. godine jer su porasli prinosi na obveznice, s obzirom da će američka središnja banka uskoro početi zaoštravati monetarnu politiku.

Glavna pitanje na tržištu je koliko će oštar biti Fed kako bi suzbio inflaciju, koja je krajem prošle godine dosegnula najviše razine u gotovo 40 godina.

U četvrtak će, pak, biti objavljeno izvješće o potrošačkim cijenama u siječnju, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je inflacija dosegnula 7,3 posto.

Budu li podaci ispod očekivanja, to bi značilo da Fed ne bi trebao biti previše agresivan u podizanju ključnih kamatnih stopa.

Bude li, pak, inflacija iznad očekivanja, ojačat će špekulacije da bi Fed već u ožujku mogao povećati kamate za čak 0,50 postotnih bodova, što bi loše utjecalo na tržište kapitala.

Posljednjih godina rast tog tržišta poticala je vrlo labava monetarna politika Feda, uz izdašne fiskalne poticaje američke vlade, no razdoblje jeftinog novca bliži se kraju.

Podršku tržištu pružaju, pak, dobri kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od oko 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća za posljednje lanjsko tromjesečje, njih 78 posto ostvarilo je veću zaradu nego što se očekivalo.

Unatoč rastu u posljednja dva tjedna, S&P 500 indeks i dalje je na gubitku od početka ove godine oko 5, a Nasdaq oko 9 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 7.567 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,23 posto, na 15.242 boda, a pariški CAC 0,27 posto, na 7.028 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Amazon, Apple, Microsoft, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE