GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago pao na početku tjedna

Wall Street blago pao na početku tjedna
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2022 / 08:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi blago pali jer ulagače zabrinjava rast prinosa na obveznice, dok čekaju kvartalna poslovna izvješća niza velikih kompanija, koja bi mogla usmjeriti tržište.

Dow Jones oslabio je 39 bodova ili 0,11 posto, na 34.411 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,02 posto, na 4.391 bod, a Nasdaq indeks 0,14 posto, na 13.332 boda.

Na najvećoj svjetskoj burzi i dalje vlada nestabilnost, kao i proteklih tjedana, što je ponajviše posljedica očekivanja da će američka središnja banka zbog visoke inflacije agresivno povećati kamatne stope.

Zbog toga su jučer prinosi na 10-godišnje obveznice u jednom trenutku dosegnuli 2,88 posto, najvišu razinu od kraja 2018. godine.

To ne ide u prilog tehnološkom i drugim sektorima temeljenim na rastu jer bi više kamatne stope mogle naštetiti njihovim budućim zaradama.

U većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica pale.

Među rijetkim dobitnicima bio je bankarski sektor, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima Bank of America, što je podiglo cijenu te, ali i dionica većine ostalih banaka.

Porasle su i cijene dionica u energetskom sektoru jer su jučer na svjetskim tržištima porasle cijene nafte.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će financijski rezultati kompanija koji bi mogli pokazati kako su visoka inflacija i rat u Ukrajini utjecali na poslovanje kompanija.

Tako se, među ostalim, očekuju kvartalna izvješća Netflixa, Tesle, Johnson & Johnsona i IBM-a.

„Tržište traži neki smjer. Hoće li ga usmjeriti poslovni rezultati? Možda. No, sveobuhvatniji čimbenici bit će i dalje pitanje što će Fed poduzeti u vezi kamata i inflacije i kako će na kinesko gospodarstvo utjecati politika nulte tolerancije koronavirusa”, kaže Jack Janasiewicz, portfelj menadžer u tvrtki Natixis Investment Managers.

Posljednjih tjedana tržište je pod pritiskom zbog visoke inflacije u SAD-u i bojazni da će Fed povećati ključne kamatne stope agresivnije nego što se očekivalo.

Kako bi suzbio inflaciju, koja se kreće na najvišim razinama u 40 godina, Fed je na sjednici u ožujku povećao kamate po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Na europskim se burzama zbog uskršnjih praznika jučer nije radilo.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Bank of America, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE