GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago pao, trgovanje oprezno

Wall Street blago pao, trgovanje oprezno
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 08:08
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale, a trgovalo se oprezno jer ulagači nisu sigurni da ima razloga za daljnju kupnju dionica nakon snažnog rasta njihovih cijena u prethodna dva dana.

Dow Jones oslabio je 0,14 posto, na 30.273 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,20 posto, na 3.783 boda, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 11.148 bodova.

Nakon što su u prethodna dva dana Dow Jones i S&P 500 zabilježili najveći dvodnevni skok od travnja 2020. godine, jučer se tržište smirilo.

Ulagači su oprezni, na što ukazuje manji obujam trgovanja. Vlasnika su jučer zamijenile 10,4 milijarde dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi.

Prethodnih je dana na tržištu prevladalo mišljenje da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

No, jučer je Mary Daly, predsjednica ogranka Feda u San Franciscu, kazala da inflacija predstavlja problem i da središnja banka ostaje pri svojoj politici.

„Put je jasan: podići ćemo kamatne stope u restriktivno područje i tu ih držati neko vrijeme. Predani smo tomu da spustimo inflaciju i na tom ćemo putu ostati sve dok to doista i ne postignemo”, kazala je Daly.

Zbog toga se na tržištu novca sada procjenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. studenoga ponovno, već četvrtu sjednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova.

A da bi se inflacija još neko vrijeme mogla zadržati oko najviših razina u povijesti pokazuju podaci s i dalje snažnog tržišta rada.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je jučer da je u rujnu broj zaposlenih u privatnom sektoru SAD-a porastao za 208.000, nešto više nego što se očekivalo.

Snažna potražnja za radnicima nagovještava da će se pritisak na rast plaća, a time i potrošnje te inflacije nastaviti.

Zbog toga će u fokusu ulagača u petak biti službeno izvješće vlade o zapošljavanju u proteklom mjesecu, koje bi moglo znatno utjecati na smjer tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,48 posto, na 7.052 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,21 posto, na 12.517 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 5.985 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE