GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago pao, zabrinjava inflacija

Wall Street blago pao, zabrinjava inflacija
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 07:39
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica blago pale, nakon rasta dan prije, jer su ulagači oprezni zbog jačanja inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 81 bod ili 0,24 posto, na 34.312 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,21 posto, na 4.188 bodova, a Nasdaq indeks 0,03 posto, na 13.657 bodova.

Nakon znatnog skoka dan prije, jučer su ti indeksi izgubili dio dobitaka jer ulagači ne žele dodatno riskirati dok ne bude jasnija slika u vezi inflacije.

Ovoga će tjedna biti objavljeno izvješće o osobnoj potrošnji u SAD-u, koje bi moglo dati jasniju sliku na kojim se razinama kreće inflacija.

Prije dva tjedna objavljeno je da su potrošačke cijene porasle po najvišoj stopi u posljednjih 12 godina, što je izazvalo zabrinutosti u vezi inflacije i potaknulo nesigurnost na tržištima.

Premda čelnici američke središnje banke iz dana u dan poručuju da bi jačanje inflacije trebalo biti privremeno i da će i dalje voditi poticajnu politiku, ulagači se plaše da bi uskoro Fed mogao biti prisiljen na smanjenje poticaja, koji već godinu dana podržavaju oporavak gospodarstva od koronakrize i rast Wall Streeta.

Nedavno objavljeni zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da nekoliko čelnika Feda smatra da bi u slučaju daljnjeg rapidnog rasta gospodarstva uskoro trebalo otvoriti raspravu o smanjenju programa otkupa državnih obveznica, koji je pokrenut kako bi se poboljšala likvidnost financijskog sustava i održale niske kamatne stope.

Među najvažnijim sektorima S&P 500 indeksa, najviše su jučer, više od 2 posto, pale cijene dionica u energetskom sektoru, dok je među najvećim dobitnicima bio nekretninski sektor, s rastom od 0,3 posto.

Nakon što je nedavno pao 4,3 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja, S&P 500 sada je udaljen od te razine još samo 1 posto jer su se u međuvremenu oporavile dionice u tehnološkom sektoru.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,31 posto, na 7.029 bodova, a pariški CAC 0,28 posto, na 6.390 bodova. Frankfurtski DAX porastao je, pak, 0,18 posto, na 15.465 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE