GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago pao

Wall Street blago pao
BLAG PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2023 / 07:18
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer burzovni indeksi blago pali, što je ponajviše posljedica korekcije cijena dionica nekoliko tehnoloških divova nakon prošlotjednog znatnog rasta. Dow Jones oslabio je jučer 0.11 posto, na 36.204 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0.54 posto, na 4.569 bodova, a Nasdaq indeks 0.84 posto, na 14.185 bodova.

Pad S&P 500 i Nasdaqa ponajviše je posljedica pada cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Nvidia, Microsoft i Amazon za više od 1 posto, čime su izgubile dio prošlotjednih dobitaka. Osim toga, nema novih vijesti koje bi podržale daljnji rast burzovnih indeksa.

Zahvaljujući slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa, u proteklih mjesec dana indeksi su snažno porasli. Podršku im je pružila i nada ulagača da će Fed uskoro početi smanjivati kamatne stope.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao to početi već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine. No, to će ovisiti o kretanju inflacije i gospodarstva u idućim mjesecima. Jedan od putokaza bit će izvješće o zapošljavanju u SAD-u u studenome, koje će biti objavljeno u petak.

Ako se nastavi usporavanje rasta zapošljavanja i plaća, to bi značilo da bi inflacijski pritisci idućih mjeseci mogli dodatno popustiti, pa Fed ne bi imao razloga za dodatno zaoštravanje monetarne politike.

No, ako se pokaže da su zapošljavanje i plaće znatnije porasli, tržište dionica moglo bi se naći pod pritiskom jer bi to značilo da bi kamate mogle ostati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se ulagači nadaju.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.22 posto, na 7.512 bodova, a pariški CAC 0.0,18, na 7.332 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.04 posto, na 16.404 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
INVESTICIJE
Zijin dodatno ulaže u eksploataciju bakra u Srbiji
BEOGRAD - Kineska multinacionalna kompanija Zijin Mining Group planira povećati eksploataciju bakra u Srbiji na 450.000 tona godišnje, najavio je prije nekoliko dana direktor te rudarske kompanije Chen Jinghe, javlja srbijanska novinska agencija Beta. Time bi Srbija postala najveći dobavljač ove sirovine u Europi.
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
ENORMNO
Stigle prve trešnje, cijene astronomske
SPLIT - Na splitsku tržnicu stigle su prve domaće trešnje. Prošle godine kilogram se prodavao po 6 do 8, a sada je cijena porasla i do 12 eura.
Oštar tjedni pad dolara
TJEDNI FOREX
Oštar tjedni pad dolara
LONDON - Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna oštro pala, ponajviše prema jenu, što je posljedica intervencije japanske središnje banke na tržištu kako bi zaustavila slabljenje jena.
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
HRANA
Cijene kukuruza na najvišoj razini u tri mjeseca
NEW YORK - Terminske cijene kukuruza u SAD-u porasle su u petak na najvišu razinu od kraja siječnja prije nego što su usporedne cijene i soja dosegnuli vrhunac u jednomjesečnom razdoblju jer su poplave prekinule žetvu u najvećem izvozniku Brazilu, a bolest je pojela usjev kukuruza u Argentini, kažu analitičari.
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
KRIPTOVALUTE
Bitcoin opet snažno raste, analitičari podižu procjene
NEW YORK - Bitcoin se brzo vratio u područje iznad 60 tisuća dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE