GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago porastao, tehnološki sektor najveći dobitnik

Wall Street blago porastao, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica blago porasle, nakon pada dan prije, a trgovalo se suzdržano jer su ulagači zabrinuti zbog jačanja inflacijskih pritisaka u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 10 bodova ili 0,03 posto, na 34.323 boda, dok je S&P 500 porastao 0,19 posto, na 4.195 bodova, a Nasdaq indeks 0,59 posto, na 13.738 bodova.

Među najvećim su dobitnicama jučer bile dionice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Tesla, Alphabet i Amazon.com, koje su u posljednje vrijeme bile pod pritiskom zbog jačanja inflacije i rasta prinosa na američke državne obveznice.

No, prinosi na 10-godišnje obveznice posljednjih se dana kreću ispod razine od 1,6 posto, a čelnici američke središnje banke iz dana u dan poručuju da bi jačanje inflacije trebalo biti privremeno, da Fed ima alate da je suzbije i da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Ipak, neki od njih poručuju i da su spremni otvoriti raspravu o smanjenju poticaja.

„Čini se da svi šalju vrlo blagu, ali koreografsku poruku da se situacija u gospodarstvu poboljšava i da se u najmanju ruku može početi razgovarati o tome kada će se razgovarati o zaoštravanju politike. Može se dogoditi da krivi guverner Feda idućih tjedana kaže nešto krivo što bi pokrenulo stvari”, kaže Andrew Mies, direktor u tvrtki 6 Meridian.

Ulagači su zbog toga suzdržani i ne žele dodatno riskirati dok ne bude jasnija slika u vezi inflacije.

Ovoga će tjedna biti objavljeno izvješće o osobnoj potrošnji u SAD-u, koje bi moglo dati jasniju sliku na kojim se razinama kreće inflacija.

Prije dva tjedna objavljeno je da su potrošačke cijene porasle po najvišoj stopi u posljednjih 12 godina, što je izazvalo zabrinutosti u vezi inflacije i potaknulo nesigurnost na tržištima.

Nakon što je nedavno pao 4,3 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute 7. svibnja, S&P 500 sada je udaljen od te razine još samo 1 posto.

A zbog zabrinutosti u vezi inflacije, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će na kraju ove godine taj indeks biti samo oko 2,5 posto iznad sadašnjih razina.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE oslabio je 0,04 posto, na 7.026 bodova, a frankfurtski DAX 0,09 posto, na 15.450 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,02 posto, na 6.391 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Microsoft, Apple, Amazon, Tesla, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE