GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno

Wall Street blago porastao, trgovanje oprezno
BLAGI RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2021 / 07:05
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 blago porasli, nakon oštrog pada dan prije, a trgovalo se oprezno zbog burnih pregovora o zaduživanju države i procjena da bi inflacija mogla ostati povišena dulje nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 90 bodova ili 0,26 posto, na 34.390 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,16 posto, na 4.359 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,24 posto, na 14.512 bodova.

Nakon oštrog pada dan prije, najviše su jučer porasle cijene dionica u defanzivnim sektorima jer ulagači traže sigurnost na nestabilnom tržištu.

Tako je među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše porastao komunalni, za 1,3 posto, dok su najviše pale cijene dionica u rudarskom sektoru.

Pozitivno je na tržište utjecao zastoj u rastu prinosa na američke državne obveznice, no ulagači su i dalje suzdržani.

„Ulagači su zabrinuti zbog tri stvari: skorašnjeg smanjenja kupnje obveznica od strane Feda, procjena središnje banke da će inflacija ostati prisutna dulje nego što se očekivalo i natezanja u Kongresu o zaduživanju države”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Predsjednik Feda Jerome Powell kazao je jučer da bi poremećaji u nabavnim lancima mogli održati povišenu razinu inflacije dulje nego što se prvotno procjenjivalo.

Fed je dosad mjesecima tvrdio da će rast inflacije biti privremen, no povišena inflacija kroz dulje razdoblje mogla bi natjerati središnju banku na povećanje kamata prije nego što se procjenjivalo.

Ulagače brine i to što uskoro počinje smanjivanje monetarnih poticaja, odnosno kupnje obveznica od strane Feda, što od početka pandemije koronavirusa podržava gospodarstvo i financijska tržišta.

U Kongresu se, pak, vode burni pregovori o prijedlogu proračunskog paketa, a raspravlja se, među ostalim, o povećanju poreza i razini zaduživanja savezne države.

Republikanci se protive mnogim prijedlozima vladajućih demokrata, pa bi, ako se uskoro ne postigne dogovor o državnom zaduživanju, moglo doći do zatvaranja javnih službi, što bi naštetilo gospodarstvu.

Kako se posljednjih tjedana trguje vrlo nestabilno, sva tri najvažnija američka burzovna indeksa na putu su gubitaka u rujnu, pri čemu bi to za S&P 500 bio prvi pad nakon sedam mjeseci rasta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,14 posto, na 7.108 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77 posto, na 15.365 bodova, a pariški CAC 0,83 posto, na 6.560 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE