GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Cjepivo Moderne podiglo indekse do rekorda

Wall Street: Cjepivo Moderne podiglo indekse do rekorda
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2020 / 07:41
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti jer je ulagače ohrabrila vijest o još jednom cjepivu protiv koronavirusa, pa je daljnje širenje tog virusa u SAD-u u drugom planu.

Dow Jones skočio je 470 bodova ili 1,60 posto, na 29.950 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,16 posto, na 3.626 bodova, a Nasdaq indeks 0,80 posto, na 11.924 boda.

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se objavi američke biotehnološke kompanije Moderna da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je djelotvornije od 90-postotne učinkovitosti cjepiva o kojemu su prošloga tjedna izvijestili Pfizer i BioNTech.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu SAD-a u idućim tjednima, pa bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uskoro mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.

„Vijesti o još jednom cjepivu potaknule su rast cijena cikličkih i dionica manjih kompanija jer bi se te kompanije mogle brzo oporaviti ako se situacija normalizira, a gospodarstvo otvori prije nego što se očekivalo”, kaže Robert Pavlik, portfelj menadžer u tvrtki Dakota Wealth.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte.

Snažno su porasle i cijene dionica kompanija povezanih s turizmom, koje su mjesecima bile pod pritiskom zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa.

Cijena dionice Moderne skočila je, pak, više od 9,5 posto.

Zahvaljujući vijestima o još jednom cjepivu, podaci o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u 40 saveznih država u SAD-u, što je mnoge od njih navelo da dodatno postrože restriktivne mjere, ostale su u drugom planu.

„Wall Street gleda na razdoblje udaljeno šest do 12 mjeseci. Ostaje pitanje kakve će štete pandemija nanijeti gospodarstvu do tada”, kaže Robert Pavlik.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,66 posto, na 6.431 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 posto, na 13.138 bodova, a pariški CAC 1,70 posto, na 5.471 bod.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Moderna, Pfizer, BioNTech, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE