GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones dosegnuo rekordnu razinu

Wall Street: Dow Jones dosegnuo rekordnu razinu
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2021 / 07:48
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones indeks dosegnuo rekordnu razinu jer je Kongres konačno prihvatio novi paket fiskalnih poticaja i jer su splasnula strahovanja od jačanja inflacije.

Dow Jones skočio je 464 boda ili 1,46 posto, na rekordnih 32.297 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,60 posto, na 3.898 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,04 posto, na 13.068 bodova.

Rast Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuje se nastavku rotacije na tržištu iz tehnološkog sektora, koji je lani predvodio po rastu, u sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

Naime, Zastupnički dom Kongresa prihvatio je jučer konačni paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara. Taj paket, drugi od izbijanja koronakrize, među ostalim uključuje 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, kao i veća izdvajanja za program cijepljenja.

Zahvaljujući tome, ulagači prodaju dionice tehnoloških kompanija, koje su dosegnule vrlo visoke razine, a kupuju dionice u sektorima, kao što su kao što su financijski, energetski i industrijski, koji bi se trebali brže oporaviti kada se gospodarstvo otvori.

I dok je Dow Jones dosegnuo najvišu razinu u povijesti, Nasdaq indeks je oslabio jer su pale cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Amazon.com, Microsoft, Facebook i Tesla.

Pozitivno je na tržište utjecao i pad prinosa na američke državne obveznice.

Posljednjih tjedana ti su prinosi dosegnuli najviše razine u godinu dana jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka gospodarstva, a time i jačanje inflacije, što je pritiskalo tržište dionica.

Početkom tjedna prinosi na 10-godišnje državne obveznice kretali su se oko 1,61 posto, dok su jučer pali na 1,51 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,71 posto, na 14.540 bodova, a pariški CAC 1,11 posto na 5.990 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,07 posto, na 6.725 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, Apple, Amazon, Microsoft, Facebook, Tesla, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE