GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 porasli, tehnološke dionice pod pritiskom

Wall Street: Dow Jones i S&P 500 porasli, tehnološke dionice pod pritiskom
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 22:19
Autor: SEEbiz / CNBC
NEW YORK - Dva od tri najvažnija američka indeksa zaključila su na pozitivnom teritoriju, a investitori iščekuju važne podatke o inflaciji tijekom ovoga tjedna.

Indeks S&P 500 u ponedjeljak je malo porastao jer su ulagači očekivali ključne podatke o inflaciji ovog tjedna.

Širi indeks porastao je 0,1% na 4.109,11. Dow Jones dodao je 101,23 boda, ili 0,3%, na 33.586,52. U međuvremenu, Nasdaq Composite je pao za 0,03% i zatvorio se na 12.084,36.

Tehnološke dionice imale su probleme, pri čemu su dionice Applea pale za 1,6%, a Alphabeta, matičnr kompanije Googlea, za 1,83%. Dionice Tesle pale su za 0,3% nakon što je tvrtka rekla da će ponovno smanjiti cijene nekih električnih vozila. U međuvremenu, dionice proizvođača čipova porasle su nakon što je Samsung rekao da će smanjiti proizvodnju kako bi podržao cijene; Micronove dionice skočile su 8%.

Pred ulagačima je naporan tjedan ekonomskih podataka, uključujući najnovije podatke o potrošačkim cijenama i indeksu cijena proizvođača za ožujak – koji bi trebali biti objavljeni u srijedu, odnosno četvrtak – koji će biti ključni u određivanju hoće li i kada Fed pauzirati ili prekinuti svoju kampanju povećanja stope.

“Vidimo ono za što vjerujemo da je isti narativ ulagača, a to je neizvjesnost oko mješovitih ekonomskih podataka, što dovodi do neizvjesnosti oko politike Fed-a i veću zabrinutost — osobito s jakim podacima o zapošljavanju u petak — da bi Fed mogao ponovno krenuti naprijed s još jedno povećanje stope”, rekao je Greg Bassuk iz AXS Investmentsa.

"I mislim da ulagači imaju veću zabrinutost zbog moguće recesije u SAD-u, a čini se da su tržišta pod većim pritiskom kako se približava odluka Feda."

Ulagači dolaze nakon dugog prazničnog vikenda i reagiraju na izvješće o radnim mjestima u ožujku koje je izašlo na Veliki petak kada je Njujorška burza bila zatvorena. Izvješće je pokazalo otporno gospodarstvo i umjerenu inflaciju, nakon nekih znakova slabljenja na tržištu rada početkom tjedna.

Nepoljoprivredne plaće porasle su za 236.000 u mjesecu, otprilike u skladu s procjenom Dow Jonesa od 238.000, izvijestilo je Ministarstvo rada. Stopa nezaposlenosti pala je na 3,5%, u odnosu na očekivanja da će se zadržati na 3,6% iz prethodnog mjeseca.

Ulagači također čekaju prvu skupinu kompanija koje izvješćuju o financijskim rezultatima za prvo tromjesečje. Tri najveće banke JPMorgan Chase, Wells Fargo i Citigroup, te najveća zdravstvena tvrtka, UnitedHealth Group, trebaju objaviti izvještaje u petak.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, Samsung, Apple, alphabet, Micro Technologiy, Citigroup, JPMorgan, Wells Fargo
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE