GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones oslabio, S&P 500 ojačao

Wall Street: Dow Jones oslabio, S&P 500 ojačao
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.02.2021 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones skliznuo s rekordne razine, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks blago porasli, a u fokusu ulagača bila su poslovna izvješća kompanija i vijesti o novim poticajima američkom gospodarstvu.

Dow Jones oslabio je 7 bodova ili 0,02 posto, na 31.430 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,17 posto, na 3.916 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 14.025 bodova.

Rast S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuje se usponu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su svi ostali sektori oslabili, a najviše energetski i industrijski.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Od više od 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih više od 80 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu za 3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvješća očekivali pad od 10,3 posto.

Ulagače su ponešto ohrabrili i podaci koji ukazuju na postupno poboljšavanje situacije na tržištu rada. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima iznosio je prošloga tjedna 793.000, oko 20.000 manje nego tjedan dana prije.

Podršku tržištu već mjesecima pružaju najave novih fiskalnih poticaja. No, jučer su ulagače zabrinula oprečna mišljenja među demokratskim zastupnicima o tome treba li povećanje minimalne plaće uključiti u novi 1.900 milijardi dolara vrijedan paket poticaja ili ne.

Entuzijazam ulagača ponešto je splasnuo i nakon vijesti da je predsjednik SAD-a Joe Biden prvi put razgovarao s s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.Biden je u razgovoru istaknuo da će biti puno oštriji od Donalda Trumpa u pogledu pitanja ljudskih prava i najavio relativni kontinuitet u gospodarskim pitanjima.

Kasnije je Biden u razgovoru sa skupinom senatora izrazio zabrinutost zbog toga što Kina ulaže milijarde dolara u nova područja povezana s transportom, okolišem i mnogim drugim, dok SAD zaostaje.

"Ako ništa ne poduzmemo, slomit će nas", kazao je Biden.

Bidenovo upozorenje u vezi Kine i plan demokratskih zastupnika da uključe povećanje minimalne plaće u novi paket poticaja pokazuju da tržištu prijete čeoni vjetrovi, kaže Ed Moya, analitičar u tvrtki OANDA.

„Tržišta počinju biti malo nervoznija u vezi odnosa između Zapada i Kine”, kaže Moya.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 6.528 bodova, a frankfurtski DAX 0,77 posto, na 14.040 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,02 posto, na 5.669 bodova.

Tagovi: Wall Street, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE