GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones pao, ali bilježi četvrti uzastopni pozitivni tjedan

Wall Street: Dow Jones pao, ali bilježi četvrti uzastopni pozitivni tjedan
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2023 / 23:25
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi u petak imali mješovitu izvedbu, a investitore je ponajviše uznemirio slab podatak o rastu maloprodaje.

Dow Jones Industrial Average pao je u petak, ali je zabilježio pozitivan tjedan, jer su ulagači procijenili slabo izvješće o prodaji na malo koje je umanjilo entuzijazam oko početka korporativnih prihoda snažnijeg od očekivanog.

Dow s 30 dionica pao je za 143,22 boda, ili oko 0,42%, na 33.886,47. S&P 500 pao je 0,21% na 4.137,64. U međuvremenu, Nasdaq Composite pao 0,35% na 12.123,47.

Dow je, međutim, zabilježio svoj četvrti pozitivan tjedan zaredom, porastao je za 1,2%. S&P 500 i Nasdaq u međuvremenu su zabilježili svoj četvrti pozitivan tjedan u pet. Indeks širokog tržišta dodao je 0,79% u tjednu, dok je Nasdaq porastao za 0,29%.

Pretprodaja u maloprodaji u ožujku pokazala je dvostruko veći pad potrošačke potrošnje od očekivanog. Maloprodaja je prošlog mjeseca pala za 1%, što je više od pada od 0,5% koji su očekivali ekonomisti koje je anketirao Dow Jones, dijelom zato što su potrošači plaćali manje za gorivo.

"Prodaja na malo bila je slabija od očekivanog, ali velik dio promašaja ima veze s nižim cijenama plina, što je uz sve iste blago pozitivno za potrošnju", napisao je Chris Zaccarelli, glavni direktor za investicije u Independent Advisor Alliance.

“Inflacija je opadala kako su cijene plina padale, ali to se može preokrenuti u trenutku, što bi povećalo naslovne brojke. Ono što više zabrinjava jest da je osnovna (koja isključuje cijene hrane i plina) bila tvrdoglavo visoka – i gdje vjerujemo da leže rizici za više stope-za-dulje”, dodao je Zaccarelli.

Razočaravajući podaci o prodaji na malo neutraliziraju uzbuđenje oko snažne korporativne zarade. JPMorgan Chase zabilježio rekordan prihod koji je nadmašio očekivanja analitičara, s rastom dionice za više od 7%. Wells Fargo je nakratko porastao čak 2,1% nakon što je banka izvijestila o rastu dobiti, prije nego što su zatvorile na gotovo nepromijenjenoj vrijednosti.

UnitedHealth, koji ima najveću težinu u Dow indeksu, pao je 2,7% nakon rezultata koje je Mizuho opisao kao "skromno povećanje". Akcija je uslijedila nakon što je UnitedHealth rekao da troši više na nove lijekove za dijabetes i mršavljenje iz Novo Nordiska i Eli Lillyja.

U međuvremenu, Boeing je zatvorio niže za više od 5%. U četvrtak je proizvođač zrakoplova upozorio na kašnjenja isporuke za neke od svojih zrakoplova 737 Max.

Očekivanja za ovu sezonu zarada su nepovoljna. Analitičari koje je anketirao Refinitiv očekuju da su zarade S&P 500 pale više od 5% u prvom kvartalu. Ta prognoza dolazi dok se tvrtke suočavaju s upornom inflacijom i višim stopama.

"Letvica nikada nije bila postavljena niže", rekao je Art Hogan, glavni tržišni strateg u B. Riley Financialu. "Moja pretpostavka je da uz konsenzusna očekivanja da će S&P 500 pokazati zaradu koja je pala za nekih 5%, što bi moglo biti pretjerano u onome što smo zapravo saznali."

"Mislim da će ono što će biti iznimno važno je vrsta smjernica koje ćemo dobiti i koliko će te korporacije biti uvjerene u smjernice u sljedeća tri kvartala u svjetlu onoga što će vjerojatno biti sporije gospodarstvo."

Ulagači su također procijenili dva uzastopna izvješća ovog tjedna koja signaliziraju smanjenje inflacije. Indeks proizvođačkih cijena u ožujku, mjera cijena koje plaćaju tvrtke, pao je 0,5% u odnosu na prethodni mjesec, iako su ekonomisti koje je anketirao Dow Jones očekivali da će cijene ostati iste. Isključujući hranu i energiju, indeks je pao za 0,1% u odnosu na prethodni mjesec, dok su ekonomisti procijenili rast od 0,2% na mjesečnoj razini.

PPI, koji se smatra vodećim pokazateljem potrošačke inflacije, pojačao je trend smanjenja inflacije koji se vidi u izvješću o indeksu potrošačkih cijena za ožujak objavljenom u srijedu. Potrošačke cijene porasle su 5% na godišnjoj razini, što je najmanji međugodišnji rast u gotovo dvije godine.

Tagovi: Wall Street, NYSE, jpmORGAN, wELLS Fargo, UnitedHealth, Boeing, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Slab promet i blagi rast indeksa
ZAGREB - Slab promet i minimalni rast indeksa na kraju tjedna na Zagrebačkoj burzi.
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE