GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Dow Jones potonuo 250 bodova nakon povećanja kamatnih stopa

Wall Street: Dow Jones potonuo 250 bodova nakon povećanja kamatnih stopa
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.05.2023 / 22:23
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki indeksi pali su u srijedu nakon što je Federalna rezerva podigla stope za 25 baznih bodova, kao što se i očekivalo.

Dow Jones Industrial Average zatvorio je niže za 270,29 bodova, ili 0,80%, na 33.414,24. Indeks S&P 500 pao je 0,70% na 4.090,75. Nasdaq Composite skliznuo je 0,46% i zatvorio se na 12.025,33. Indeksi su zabilježili trodnevne gubitničke nizove.

Dionice regionalnih banaka ponovno su krenule prema jugu u posljednjih 30 minuta dok su ulagači reagirali na tiskovnu konferenciju predsjednika Feda Jeromea Powella.

Dionice PacWest pale su za više od 7%, produživši teške gubitke banke za ovaj tjedan. Zions Bancorp. je pao 4,6%, a Western Alliance 3,1%.

Prethodno pozitivno raspoloženje donekle je oslabljeno nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell isključio mogućnost smanjenja kamatnih stopa jer nije očekivao da će inflacija pasti dovoljno brzo.

“Pri određivanju mjere do koje bi dodatno učvršćivanje politike moglo biti prikladno za vraćanje inflacije na 2 posto tijekom vremena, Odbor će uzeti u obzir kumulativno pooštravanje monetarne politike, kašnjenja s kojima monetarna politika utječe na gospodarsku aktivnost i inflaciju, te gospodarske i financijska kretanja”, stoji u priopćenju Fed-a.

Međutim, trgovci su se usredotočili na ono što Fed ovaj put nije rekao u svojoj izjavi nakon sastanka. Čini se da je središnja banka omekšala svoj jezik o budućim povećanjima stopa izbacivanjem retka iz izjave u ožujku u kojem stoji: "Odbor predviđa da bi neko dodatno učvršćivanje politike moglo biti prikladno."

Powell je komentirao za tisak nakon objave izjave da je odbacivanje tog jezika "značajna promjena" i da će lipanjska odluka središnje banke biti potaknuta pristiglim podacima.

Ed Moya, viši tržišni analitičar u Oandi, rekao je da će povećanje stope u srijedu, koje označava 10. uzastopno povećanje središnje banke, "vjerojatno biti posljednje u ovom ciklusu".

Tagovi: Wall Street, NYSE, Zions Bancorp, PacWest, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Rast indeksa, oživjele nade da će Fed spustiti kamate
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a kod investitora su očito porasla očekivanja od Federalnih rezervi o smanjenju kamata.
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Kraš među dobitnicima dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio rast indeksa, ali i nešto veći promet.
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
RAST
Azijska tržišta: Rast indeksa na početku tjedna
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta pratila su dobitke Wall Streeta u ponedjeljak jer je izvještaj o zapošljavanju u SAD-u slabiji od očekivanog potaknuo nade da bi Federalne rezerve mogle uskoro početi snižavati stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE