GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi pali treći dan zaredom

Wall Street: Indeksi pali treći dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, pa je S&P 500 skliznuo treći dan zaredom, dok je Nasdaq indeks potonuo više od 4 posto.

Dow Jones skliznuo je 632 boda ili 2,25 posto, na 27.500 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,78 posto, na 3.331 bod, a Nasdaq indeks 4,11 posto, na 10.847 bodova.

Polovicom prošloga tjedna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su najviše razine u povijesti, no krajem tjedna oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Pritisak na taj sektor nastavio se i ovoga tjedna, a analitičari kažu kako to nije posljedica samo jednog okidača.

Valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je po rastu posljednjih mjeseci predvodio oporavak Wall Streeta. Nakon što je u ožujku pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio oko 75 posto.

I dok tom sektoru koronakriza nije nanijela veće štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Primjerice, cijena dionice Tesle, proizvođača električnih automobila, skočila je od početka godine čak 400 posto. Jučer je, pak, potonula 21 posto.

Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, u posljednja tri dana izgubio je više od 10 posto.

„Bez obzira koji je razlog, investitori u tehnološki sektor moraju odlučiti je li idućih dana prilika za kupnju tih dionica, nakon što su im cijene oštro pale, ili nastaviti s prodajom kako bi povukli zaradu s tržišta”, kaže Russ Mould, direktor u tvrtki AJ Bell Investment.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama.

Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

No, već tjednima se postavlja pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,12 posto, na 5.930 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,01 posto, na 12.968 bodova, a pariški CAC 1,59 posto, na 4.973 boda.

Europske ulagače zabrinule su nove nesuglasice između Britanije i Europske unije, nakon napisa da Britanija planira u trgovinskim pregovorima poništiti neke ključne dijelove sporazuma o brexitu koji je potpisala s EU-om u siječnju.

Šef pravne službe britanske vlade podnio je ostavku jer smatra da je pogrešno izmijeniti Sporazum o povlačenju između EU-a i Britanije.

Krajnji rok za postizanje trgovinskog sporazuma je 15. listopada.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE