GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi porasli, investitori se nadaju parcijalnim poticajima

Wall Street: Indeksi porasli, investitori se nadaju parcijalnim poticajima
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.10.2020 / 07:08
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli jer se očekuju gospodarski poticaji prije ili kasnije, pa su tako nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, kada su oštro pali jer je predsjednik SAD-a Donald Trump prekinuo pregovore o paketu fiskalnih poticaja.

Dow Jones skočio je 530 bodova ili 1,91 posto, na 28.303 boda, dok je S&P 500 porastao 1,74 posto, na 3.419 bodova, a Nasdaq indeks 1,88 posto, na 11.364 boda.

Dan prije indeksi su oštro pali, nakon neočekivane Trumpove poruke da prekida pregovore s demokratima o paketu pomoći gospodarstvu u borbi s koronakrizom.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da će cjeloviti paket poticajnih mjera biti donijet prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

No, jučer su indeksi nadoknadili sve gubitke od prethodnoga dana jer se ulagači nadaju da bi na snagu mogle stupiti parcijalne poticajne mjere, primjerice, zrakoplovnoj industriji.Trump je putem tvitova pozvao Kongres da što prije donese te, kao i neke druge parcijalne poticaje.

Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica zrakoplovnih prijevoznika, pri čemu je dionica United Airlinesa poskupila više od 4 posto.

„Dan prije tržište je oštro palo zbog Trumpovih poruka, no svi očekuju poticajne mjere prije ili kasnije, a neki njihov oblik mogao mogao bi uslijediti uskoro”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Približavaju se predsjednički izbori, a demokratski kandidat Joe Biden povećao je, pokazuju ankete, svoju prednost pred Trumpom.

„Ulagači su se naviknuli na Bidenovu prednost i fokusiraju se na potencijalne pozitivne stvari koje bi mogao donijeti demokrat u Bijelu kuću, a ne na stereotipne negativna stajališta kakva su vladala na tržištu dionica prije tri mjeseca”, kaže James.

Ulagači se, također, pozicioniraju uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija, koja počinje idućega tjedna.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 posto, na 5.946 bodova, a pariški CAC 0,27 posto, na 4.882 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,17 posto, na 12.928 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus, United Airlines
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE