GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Wall Street: Indeksi porasli, trgovina oprezna
EASR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.11.2023 / 07:10
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle, no trgovalo se oprezno jer nakon snažnog skoka burzovnih indeksa prošloga tjedna ulagači čekaju nove komentare čelnika središnje banke.

Dow Jones ojačao je 0.10 posto, na 34.095 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.18 posto, na 4.365 bodova, a Nasdaq indeks 0.30 posto, na 13.518 bodova.

Zahvaljujući uvjerenju ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamata, prošloga su tjedna burzovni indeksi zabilježili najveći tjedni rast u godinu dana. S&P 500 skočio je prošloga tjedna 5.85, a Nasdaq indeks 6.6 posto, najviše od studenoga prošle godine.

Na tržištu se špekulira kada će započeti ciklus smanjenja kamatnih stopa
I na ostalim najvećim burzama u svijetu cijene su dionica snažno porasle. Ulagači vjeruju se da su središnje banke zapadnih zemalja završile sa zaoštravanjem monetarne politike jer inflacijski pritisci postupno popuštaju.

Stoga su sada na tržištu zavladale špekulacije o tome kada će započeti ciklus smanjenja kamatnih stopa. Tako se na tržištu novca procjenjuje da je 90 posto sigurno da je američki Fed završio s povećanjem kamata i da postoji 86 posto izgleda da će prvo smanjenje kamata uslijediti već u lipnju iduće godine.

Europska središnja banka (ECB), procjenjuje se, mogla bi početi smanjivati kamate već u travnju, a britanska u kolovozu iduće godine.

No, to će ovisiti o daljnjem kretanju inflacije i gospodarstva, a o tome će već ovoga tjedna govoriti niz čelnika Feda, uključujući predsjednika središnje banke Jeromea Powella. Također, najavljeni su javni nastupi nekoliko dužnosnika ECB-a i britanske središnje banke (BoE).

Više od godinu dana kretanja na tržištu ponajviše su ovisila o špekulacijama kada će središnje banke završiti ciklus povećanja kamata i na kojim će se razinama kamata taj ciklus završiti. Ubuduće će se, pak, najviše špekulirati o tome na koje će razine i u kojem razdoblju kamate biti spuštene.

Podršku tržištu pružaju i poslovni rezultati kompanija. Dosad je više od 400 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo poslovna izvješća za treće tromjesečje, pri čemu je njih oko 82 posto ostvarilo veću dobit nego što su analitičari očekivali.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0.03 posto, na 7.417 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0.35 posto, na 15.135 bodova, a pariški CAC 0.48 posto, na 7.013 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
OPTIMIZAM
Wall Street: Najduži pozitivni niz Dow Jonesa u pet mjeseci
NEW YORK - Dow Jones Industrial Average i S&P 500 porasli su u utorak dok su trgovci tražili više naznaka o tome kada bi Federalne rezerve mogle početi snižavati stope.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet slab
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio slabašan promet i pad indeksa.
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
REAKCIJE
Uzletjele dionice proizvođača francuskog konjaka nakon pomirljivih tonova na relaciji Macron-Xi
PARIZ - Dionice nekoliko francuskih proizvođača konjaka porasle su u utorak nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron sugerirao da bi trgovinske napetosti između Kine i Europske unije, koje bi mogle utjecati na proizvođače pića, mogle popustiti.
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
USPON
Tehnička analiza sugerira snažan uzlazni trend bitcoina
NEW YORK - Dugoročni pokazatelji Bitcoin trenda, 200-dnevni i 200-tjedni pomični prosjek, na najvišim su razinama ikad, a Anthony Pompliano kaže da je BTC "jak kao i uvijek".
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Južna Koreja predvodi rast
ŠANGAJ - Južnokorejske dionice predvodile su rast na azijsko-pacifičkim tržištima u utorak nakon što je Wall Street porastao tijekom noći zbog očekivanja da bi Federalne rezerve mogle uskoro smanjiti kamatne stope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE