GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi rastu zbog dobrih ekonomskih podataka

Wall Street: Indeksi rastu zbog dobrih ekonomskih podataka
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2020 / 07:15
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji i poslovni rezultati kompanija, dok su vijesti o širenju koronavirusa pale u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 143 boda ili 0,51 posto, na 28.399 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 3.248 bodova, a Nasdaq indeks 1,34 posto, na 9.273 boda.

Nakon što su prošloga tjedna oštro pali zbog strahovanja ulagača od širenja koronavirusa, na početku ovoga tjedna burzovni su indeksi nadoknadili dio gubitaka.

Ulagače je ohrabrilo izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM), prema kojemu je u prosincu tvornička aktivnost u SAD-u porasla prvi put nakon pet mjeseci pada, što ukazuje na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.

Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti iz kompanija.

Cijena dionice Tesle Motorsa skočila je gotovo 20 posto, nakon što je japanska kompanija Panasonic izvijestila o kvartalnoj dobiti njezine tvrtke za proizvodnju baterija, koju posjeduje zajedno s Teslom.

Tehnološki je sektor bio najveći jučerašnji dobitnik, s rastom od 1,3 posto, što se, među ostalim, zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta za 2,4 posto i Alphabeta za 3,5 posto.

No, nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Alphabeta, krovne kompanije Googela, izgubila je te dobitke jer ulagače nisu impresionirali njezini kvartalni poslovni rezultati.

Ipak, većina od 228 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 1,1 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

Zbog svega toga vijesti o širenju koronavirusa u Kini i izvan te zemlje bile su jučer u drugom planu, premda broj umrlih i zaraženih i dalje raste.

Od tog je virusa u Kini dosad umrlo 425 ljudi, a zaraženo ih je više od 20.400, pri čemu su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim provincijama.

Oko 150 slučajeva tog virusa zabilježeno je i u 23 zemlje svijeta, među kojima u SAD-u, Japanu, Britaniji, Francuskoj...

Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nizu gradova do zabrane javnog okupljanja, no posljednjih su dana tržišta bila pod pritiskom dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

No, neki analitičari kažu da tržište sada računa na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dosegnuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

„Ulagači sada gledaju dalje od potencijalnog negativnog utjecaja koronavirusa. Povijesno, takve su se pojave pokazale dobrom prilikom za kupnju dionica", kaže Michael Arone, strateg u tvrtki Stete Street Global Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 7.326 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,49 posto, na 13.045 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 5.832 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE