GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Indeksi skočili nakon Powellovih poruka

Wall Street: Indeksi skočili nakon Powellovih poruka
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2023 / 22:24
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi porasli u utorak nakon komentara predsjednika Federalnih rezervi Jeromea Powella koji pokazuju da je inflacija počela jenjavati.

Dow Jones Industrial Average porastao je 265,67 bodova ili 0,78% i završio na 34.156,69. S&P 500 skočio 1,29%, zatvorivši se na 4.164,00 boda. Nasdaq Composite zabilježio je najveći dnevni porast, popevši se za 1,9% i završio na 12.113,79.

Glavni indeksi odbili su se tijekom i nedugo nakon njegovih primjedbi u podnevnom razgovoru u The Economic Club of Washington, D.C. U jednom trenutku, Dow je dobio više od 275 bodova, dok su S&P 500 i Nasdaq Composite porasli za više od 1%. Ti su dobici došli jer su ulagači pozdravili Powellove komentare o dezinflaciji, nadajući se da oni ukazuju na to da bi središnja banka mogla nastaviti usporavati svoju kampanju povećanja kamatnih stopa.

“Proces dezinflacije, proces spuštanja inflacije, je započeo i to u sektoru robe”, rekao je Powell. “Ali predstoji dug put. Ovo su vrlo rane faze dezinflacije.”

Powell je kasnije u raspravi rekao da bi Fed mogao biti prisiljen na agresivnije povećanje, što bi moglo nakratko uplašiti ulagače. Tri glavna indeksa su nakratko postala negativna nakon što su isprva primijetili Powellove primjedbe prije nego što su se smirila u zelenom.

"Stvarnost je da ćemo reagirati na podatke", rekao je Powell. "Dakle, ako nastavimo dobivati, na primjer, snažna izvješća o tržištu rada ili izvješća o višoj inflaciji, moglo bi se dogoditi da moramo učiniti više i povećati stope više nego što je predviđeno."

Njegovi komentari od utorka uslijedili su nakon Powellove konferencije za novinare prošlog tjedna nakon što je Fed podigao kamatne stope, gdje je rekao da središnja banka vjeruje da ostvaruje solidan napredak u smanjenju inflacije. Ulagači su na te komentare gledali kao na golublje i pokrenuli su rast dionica.

"Tržište daje sve od sebe kako bi pokušalo odbaciti dva vrlo različita scenarija, a oba su zapravo vođena onim što će Fed učiniti", rekao je Dave Grecsek, direktor investicijske strategije i istraživanja u Aspiriantu. "Scenarij je da ćemo dobiti recesiju ili nećemo, a to uvelike ovisi, u očima tržišta, o tome koliko brzo se Fed približava kraju svoje kampanje povećanja kamata."

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
BRAŠNO
Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u brašnu porijeklom iz Litve
SARAJEVO - Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obaviještena da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučeno raženo brašno u kojemu je utvrđeno prekoračenje maksimalno dopuštene količine ohratoksina A.
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
HALVING
Bitcoin mreža dovršila četvrti halving. Što slijedi?
NEW YORK - Samo prepolovljenje ne bi trebalo kratkoročno utjecati na cijenu bitcoina, ali mnogi ulagači očekuju velike dobitke u nadolazećim mjesecima.
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE