GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street nadoknadio gubitke od početka tjedna

Wall Street nadoknadio gubitke od početka tjedna
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2022 / 06:57
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi nadoknadili sve gubitke od početka tjedna, zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, no trgovalo se nesigurno zbog visoke inflacije i usporavanja rasta gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 435 bodova ili 1,33 posto, na 33.248 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,84 posto, na 4.176 bodova, a Nasdaq indeks 2,69 posto, na 12.316 bodova.

Nakon dva dana pada, jučer su ti indeksi snažno porasli, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica tehnoloških divova s velikom tržišnom kapitalizacijom i znatnim udjelom u S&P 500 i Nasdaq indeksu.

Tako su cijene Tesle, Nvidie i Meta Platformsa porasle više od 4 posto, dok je dionica Amazona poskupila više od 3, a Applea 1,7 posto.

No, trgovalo se nesigurno jer je neizvjesno koliko će američka središnja banka morati zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila inflaciju.

Potpredsjednica Feda Lael Brainard kazala je jučer kako podržava povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova barem na još par sjednica Feda i da ne vidi razloga da bi se u rujnu zastalo s ciklusom povećanja kamata ako inflacijski pritisci na popuste.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, pa se sada kreću u rasponu od 0,75 do 1 posto.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu.

A to će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, na što upućuje većina posljednjih makroekonomskih pokazatelja.

Jučer je agencija za zapošljavanje ADP objavila da je u privatnom sektoru u svibnju broj zaposlenih porastao za 128.000, dok su analitičari očekivali oko 300.000.

U petak će biti objavljeni službeni podaci saveznih vlasti o zapošljavanju u svibnju, a očekuje se da će broj novih radnih mjesta porasti za otprilike 330.000.

„Nestabilnost je postala pravilo, a ne iznimka. Dionice su postale taoci inflacije i dok inflacija ne bude pod kontrolom, nestabilnost će vjerojatno ostati povećana”, kaže Terry Sandven, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posljedica je rata u Ukrajini, poremećaja u nabavnim lancima i usporavanja rasta najvećih gospodarstava u svijetu.

Zbog toga je od početka godine S&P 500 indeks pao oko 13 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX skočio je 1,01 posto, na 14.485 bodova, a pariški CAC 1,27 posto, na 6.500 bodova. U Britaniji se u četvrtak i petak ne radi.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE