GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Najgori dan za Dow Jones u posljednjih šest mjeseci

Wall Street: Najgori dan za Dow Jones u posljednjih šest mjeseci
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2023 / 22:24
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi u utorak oštro pali nakon što su najnovija izvješća o prodaji kuća i povjerenju potrošača izazvala zabrinutost oko stanja američkog gospodarstva.

Dow je izgubio 388,00 bodova, ili 1,14%, na 33.618,88 u svom najgorem danu od ožujka. Indeks 30 dionica zatvorio je ispod svog 200-dnevnog pomičnog prosjeka prvi put od svibnja.

S&P 500 skliznuo je 1,47% na 4.273,53, spustivši se ispod 4.300 po prvi put od 9. lipnja. U međuvremenu, Nasdaq Composite se povukao za 1,57% na 13.063,61.

Dionice Amazona pale su za 4% — što je većina mega-kapitaliziranih tehnoloških dionica — nakon što je Savezna komisija za trgovinu podnijela tužbu protiv monopola, rekavši da internetski trgovac na malo umjetno drži cijene i šteti konkurentima.

Prodaja novih kuća u kolovozu ispunila je očekivanja. Kuće pod ugovorom iznosile su ukupno 675.000 za ovaj mjesec, što je pad od 8,7% u odnosu na srpanj, prema Ministarstvu trgovine. Ekonomisti koje je anketirao Dow Jones predviđali su ukupan broj od 695.000, što bi predstavljalo pad od 2,7% u odnosu na nerevidirane ukupne srpanjske brojke.

Conference Boardov indeks povjerenja potrošača pao je na 103 u rujnu, s 108,7 u kolovozu. Ekonomisti su predviđali 105,5, prema konsenzusnim procjenama Dow Jonesa. Indeks očekivanja pao je na 73,7, ispod razine koju promatrači povezuju s recesijom.

Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon upozorio je da će kamatne stope možda morati dodatno porasti kako bi se smanjila inflacija, komentari koji su u utorak pridonijeli medvjeđem raspoloženju. Dionice banaka su pale, pri čemu je SPDR S&P Regional Banking ETF pao za 1,3%. Dionice Wells Farga pale su za oko 2%, dok je Morgan Stanley pao za 1%.

Ti bi potezi povećali gubitke tržišta za ovaj mjesec. Nasdaq Composite pao je više od 6% u rujnu, dok su S&P 500 i Dow izgubili više od 5%, odnosno 3%. Među katalizatorima koji guraju dionice na niže ovaj mjesec je upozorenje Federalnih rezervi da iduće godine predviđa manje smanjenja stopa. Vijesti su gurnule referentni prinos 10-godišnjih obveznica na razine koje nisu viđene od 2007.

Tagovi: Wall Street, Amazon, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
VALUTE
Euru prijeti opasnost, evo koji scenarij je na stolu
FRANKFURT - Europska središnja banka je brzo podigla kamatne stope. Uskoro bi ih mogla opet sniziti.
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
SESTRINSTVO
Hrvatskoj nedostaje najmanje 4.000 medicinskih sestara
ZAGREB - Novoj Vladi i zdravstvenoj administraciji strukovne udruge medicinskih sestara uputit će 10-ak zahtjeva ključnih za rješavanje aktualnih problema hrvatskog sestrinstva.
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
KRIPTO SCENA
Solana na meti optimista, uskoro pada i rekord
NEW YORK - Solanin izvorni token (SOL) vodio je u nedavnom oporavku cijena kriptovaluta, nadmašujući većinu velikih kompanija za digitalnu imovinu i uskoro bi mogao ciljati na nove vrhunce ciklusa.
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
PERADARSTVO
Peradari iz regije alarmiraju EU: Ukrajinske investicije u Hrvatskoj poremetit će ravnotežu
ZAGREB / LJUBLJANA - Članice Europske unije i europarlamentarci postigli su novi dogovor o pooštravanju ograničenja uvoza određenih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: SBI TOP s tjednim rastom, Sava Re najveći dobitnik
LJUBLJANA - Najvažnije dionice na Ljubljanskoj burzi u prosjeku su poskupjele u ovom trgovačkom tjednu koji je obilježila objava poslovnih rezultata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE