GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Nastavljen veliki pozitivni niz

Wall Street: Nastavljen veliki pozitivni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2023 / 07:15
Autor: SEEbiz / H
BEW YORK - Na Wall Streetu je danas S&P 500 indeks porastao sedmi dan zaredom, što je njegov najduži pozitivni niz u dvije godine, jer ulagači vjeruju da američka središnja banka više neće povećavati kamatne stope.

Dow Jones ojačao je 0.17 posto, na 34.152 boda, dok je S&P 500 porastao 0.28 posto, na 4378 bodova, a Nasdaq indeks 0.90 posto, na 13.639 bodova.

Zahvaljujući uvjerenju ulagača da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamata, prošloga su tjedna burzovni indeksi zabilježili najveći tjedni skok u ovoj godini, a pozitivan niz nastavljen je i na početku ovoga tjedna.

S&P 500 porastao je jučer sedmi, a Nasdaq indeks osmi dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz od studenoga 2021. godine.

Jučerašnji rast S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica Amazona, Applea, Microsofta i još nekih tehnoloških divova, na koje je pozitivno utjecao pad prinosa na obveznice.

U fokusu ulagača bile su i izjave nekoliko dužnosnika Feda, koji su bili vrlo oprezni. Nisu signalizirali ni daljnje povećanje ni skorašnje smanjenje kamata.

Njihove poruke mogu se svesti na to da gospodarstvo i dalje snažno raste, što znači da bi se mogla izbjeći recesija. No, inflacija je i dalje vrlo visoka, pa se čekaju novi podaci koji će pokazati treba li dodatno prilagoditi monetarnu politiku. Danas i sutra govorit će predsjednik Feda Jerome Powell.

"Danas je glavna priča bila da je ciklus povećanja kamata završen, a jučer da možda još nije. Powell će vjerojatno ostaviti otvorena vrata za daljnje povećanje kamata", kaže Ken Polcari, partner u tvrtki Kace Capital Advisors.

Više od godinu dana kretanja na tržištu ponajviše su ovisila o špekulacijama kada će središnje banke zapadnih zemalja završiti ciklus povećanja kamata i na kojim će razinama kamata taj ciklus završiti.

Ubuduće će se, pak, najviše špekulirati o tome na koje će razine i u kojem razdoblju kamate biti spuštene. A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.10 posto, na 7410 bodova, a pariški CAC 0.39 posto, na 6986 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.11 posto, na 15.152 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
PRESUDA
Osnivač Binancea osuđen na četiri mjeseca zatvora
NEW YORK - Osnivač Binancea, milijarder, Changpeng Zhao, osuđen je u utorak na četiri mjeseca zatvora, nakon što je priznao krivicu za omogućavanje pranja novca na svojoj kripto mjenjačnici.
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Span gubitnik dana, indeksi različitih predznaka
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio različite predznake indeksa uz solidan promet.
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE