GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street nedaleko rekordnih razina

Wall Street nedaleko rekordnih razina
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2021 / 07:13
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će kvartalne zarade kompanija biti bolje nego što analitičari očekuju, pa su se Dow Jones i S&P 500 indeks primaknuli rekordnim razinama.

Dow Jones ojačao je 198 bodova ili 0,56 posto, na 35.457 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 4.519 bodova, a Nasdaq indeks 0,71 posto, na 15.129 bodova.

Nakon pet dana rasta, S&P 500 primaknuo se svojoj rekordnoj razini, dosegnutoj početkom rujna, na samo 0,4 posto. Dow Jones je, pak, od svoje rekordne razine udaljen 0,5 posto.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u zdravstvenom, 1,3 posto, i uslužnom, 1,2 posto.

Zdravstveni sektor porastao je na temelju dobrih poslovnih rezultata Johnsona & Johnsona, čija je dionica poskupila više od 2 posto, nakon što je ta kompanija povećala procjene zarade u ovoj godini.

Ulagači se nadaju da će i drugi farmaceutski divovi ostvariti bolje rezultate nego što analitičari procjenjuju, pa je cijena dionice Mercka jučer skočila 3, a Pfizera gotovo 2 posto.

Iz istog razloga, znatno su porasle i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Facebook i Microsoft.

Većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile rezultate, izvijestila je o većim zaradama nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle oko 32,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije tjedan dana očekivali rast od 29,4 posto.

To bi trebao biti još jedan snažan kvartal po pitanju zarada, no ulagači se plaše da su povišena inflacija, visoke cijene energenata i poremećaji u nabavnim lancima povećali troškove poslovanja i negativno utjecali na rezultate kompanija.

„Dosad je objavljeno malo poslovnih izvješća, pa mi se čini da je tržište otišlo korak predaleko. Vjerojatan je scenarij da će S&P 500 dosegnuti novu rekordnu razinu, a poslije toga popustiti. Ulagači će pažljivo pratiti u izvješćima kako se kompanije nose s nedostatkom radnika, jačanjem inflacijskih pritisaka i povećanim troškovima proizvodnje”, kaže Steve Sosnick, strateg u tvrtki Interactive Brokers.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,19 posto, na 7.217 bodova, a frankfurtski DAX 0,27 posto, na 15.515 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,05 posto, na 6.669 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Merck, Pfizer, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE