GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rast indeksa

Wall Street: Novi rast indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2023 / 22:06
Autor: SEEbiz
NEW YORK - S&P 500 porastao je u petak i dostigao novu najvišu razinu za godinu nakon što su izvješće o zapošljavanju u studenome i podaci o potrošačkoj anketi Sveučilišta u Michiganu ukazali na otporno gospodarstvo i smanjenje inflacije, što je potaknulo nade za takozvani scenarij mekog slijetanja.

Dow Jones Industrial Average dobio je 160 bodova ili 0,5 posto. S&P 500 dodao je 0,4%, a Nasdaq Composite 0,5%.

Indeks S&P 500 prošlog je tjedna objavio najvišu razinu zatvaranja u godini, ali još nije premašio unutardnevnu najvišu vrijednost iz 2023. postavljenu u srpnju sve do petka, kada je premašio 4609 u poslijepodnevnom trgovanju. Referentna vrijednost sada je porasla za 20% u odnosu na prethodnu godinu i trguje se na najvišoj razini od ožujka 2022.

Izvješće o zapošljavanju i dalje prikazuje gospodarstvo koje "nije na rubu recesije", dok kombinacija pada inflacijskih očekivanja i porasta raspoloženja potrošača podupire ishod mekog slijetanja, rekao je Michael Arone, glavni investicijski strateg u State Streetu. Globalni savjetnici.

"Sve dok ishod mekog slijetanja ostaje netaknut, pristranost prema dionicama i rizičnoj imovini ostaje pozitivna", rekao je, napominjući da su smanjenje inflacije i bolja ravnoteža ponude i potražnje radne snage bez većeg porasta nezaposlenosti pozitivni za raspoloženje.

Izvješće o plaćama za nepoljoprivredne djelatnosti za studeni pokazalo je neočekivani pad stope nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti pala je na 3,7% u studenom sa 3,9% prethodnog mjeseca. Očekivalo se da će ostati isti. Gospodarstvo je dodalo 199.000 radnih mjesta, nešto više od 190.000 procjena Dow Jonesa i znatno ispred 150.000 radnih mjesta dodanih u listopadu.

Prvi objavljeni podaci zabrinjavaju se da je gospodarstvo bilo prevruće da bi se inflacija dovoljno ohladila da bi se Fed počeo povlačiti iz svoje politike visokih kamata. Neki trgovci očekuju da će Fed početi snižavati stope već u ožujku, a sljedeći sastanak o politici zakazan je za srijedu.

S druge strane, mjesečno izvješće o zapošljavanju također bi moglo poduprijeti ideju da Fed usmjerava američko gospodarstvo prema mekom prizemljenju - stabilnom gospodarskom oporavku usred pada inflacije. Prosječna plaća po satu, koja se smatra vodećim pokazateljem inflacije, porasla je otprilike u skladu s očekivanjima u studenom jer je gospodarstvo otvorilo više radnih mjesta nego prethodnog mjeseca.

U međuvremenu, pomno praćena anketa Sveučilišta u Michiganu pokazala je pad inflacijskih očekivanja i skok potrošačkog raspoloženja u prosincu na najvišu razinu od srpnja.

Svi ovi podaci potvrđuju tezu da je Fed vjerojatno završio sa svojim ciklusom povećanja kamatnih stopa, rekla je Mona Mahajan, viša investicijska strateginja Edwarda Jonesa.

Dionice Boeinga, FedExa i Costcoa dosegnule su u petak nove najviše razine za godinu jer se ulagači klade da će gospodarstvo izbjeći recesiju.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Zlato na povijesnom vrhuncu
PLEMENITI METALI
Zlato na povijesnom vrhuncu
NEW YORK - Terminske cijene zlata u ponedjeljak su dosegle najvišu razinu u povijesti jer se trgovci klade da će Federalne rezerve početi snižavati kamatne stope u drugoj polovici godine.
Wall Street prekinuo rekordni niz
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street prekinuo rekordni niz
NEW YORK - Američki indeksi pali su u ponedjeljak unatoč rastućoj grupi tehnoloških dionica povezanih s procvatom umjetne inteligencije.
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
KRIPTO SCENA
Može li solana postati ubojica ethereuma? Evo što kažu analitičari
NEW YORK - Velika nadogradnja solane usmjerena na povećanje obrade transakcija ove godine, uparena s potencijalnom "revolucionarnom" aplikacijom za potrošače, mogla bi biti sve što je potrebno da solana konačno opravda svoj nadimak "ubojice ethereuma".
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
OCJENE
BIS: Središnje banke blizu cilja u borbi protiv inflacije
BASEL - Središnje banke blizu su ciljanog zauzdavanja inflacije, objavila je u ponedjeljak Banka za međunarodna poravnanja (BIS).
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
KRIPTOVALUTE
Bitcoin iznad 66.000 dolara, približava se rekordu
NEW YORK - Cijena bitcoina porasla je na početku tjedna, približavajući se još više svojoj najvišoj razini svih vremena nakon što je uspon zastao tijekom vikenda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE