GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2021 / 07:28
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu šesti dan zaredom, kao i Nasdaq, jer Fed neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa i jer su poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dow Jones oslabio je 33 boda ili 0,09 posto, na 36.124 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 4.680 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 15.940 bodova.

Pad Dow Jones indeksa s rekordnih razina posljedica je pritiska na dionice banaka, kao što su JPMorgan Chase i Goldman Sachs, nakon što je dan prije američka središnja banka poručila da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Fed je u srijedu objavio da će od ovoga mjeseca smanjivati program za kupnju obveznica, koji od početka prošle godine podržava likvidnost na financijskim tržištima i potiče oporavak gospodarstva od koronakrize.

Fed je dosad kupovao obveznice za 120 milijardi dolara mjesečno, a od studenoga će taj iznos smanjivati za po 15 milijardi dolara mjesečno.

Tako bi program kupnje obveznica mogao biti završen polovicom iduće godine, ali su moguće i prilagodbe tog tempa smanjenja poticaja, ovisno o gospodarskoj situaciji.

Fed je, također, zadržao stav da će jačanje inflacije biti privremeno i da vjerojatno neće biti potrebno brzo povećavati kamatne stope.

To je pozitivno utjecalo na tržište, pa su jučer S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine, šesti dan zaredom.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je otprilike 420 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 41,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Ulagače su ohrabrili i dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna na najnižu razinu u gotovo 20 mjeseci.

U fokusu ulagača u petak će biti izvješće o zapošljavanju u listopadu. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih povećan za 450.000, znatno više u odnosu na 194.000 u rujnu.

Taj bi podatak mogao dati nešto jasniju sliku kada bi Fed mogao započeti s povećanjem kamata jer je središnja banka signalizirala da bi zaoštravanje monetarne politike moglo početi kada se tržište rada sasvim oporavi od koronakrize.

A u srijedu je predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi se do polovice iduće godine tržište rada moglo dovoljno oporaviti da bi se dosegnula 'puna zaposlenost'.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 posto, na 16.029 bodova, a pariški CAC 0,53 posto, na 6.987 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, JPMorgan, Goldman Sachs, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oštar pad indeksa zbog izraelsko-iranskih tenzija
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta rasprodana su dok svijet čeka odgovor Izraela na zračni napad Irana tijekom vikenda. Većina velikih tržišta u Aziji izgubila je oko 2%.
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Očekivani izraelski napad srušio indekse
NEW YORK - Američki indeksi pali su na početku novog tjedna jer su rastući prinosi i zabrinutost zbog sukoba na Bliskom istoku zasjenili snažne podatke Goldman Sachsa o zaradi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE