GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Dow Jones oslabio je 60 bodova ili 0,17 posto, na 35.870 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,34 posto, na 4.704 boda, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 15.993 boda.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u potrošačkom i trgovačkom sektoru, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima trgovačkih lanaca Macy's i Kohl's.

Zajedno s prijašnjim rezultatima Walmarta i Targeta, to pokazuje da je potrošnja Amerikanaca snažna, što podržava daljnji oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se, također, skoku cijene dionice Nvidie za više od 8 posto, nakon što je taj proizvođač čipova izvijestio o boljim rezultatima u trećem tromjesečju nego što se očekivalo.

S druge strane, Dow Jones indeks pao je treći put u ovom tjednu, što je posljedica oštrog pada cijene dionice tehnološkog diva Cisca.

Zbog svega toga, izjava Johna Williamsa, predsjednika ogranka Feda u New Yorku, da se inflacija širi i da bi mogla dodatno ojačati ostala je u drugom planu.

Prošloga je tjedna objavljeno da su u listopadu potrošačke cijene u SAD-u porasle 6,2 posto na godišnjoj razini, najviše u posljednjih 30 godina.

Tako se inflacija već pet mjeseci zaredom kreće iznad 5 posto, znatno iznad ciljane razine američke središnje banke od 2 posto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati dulje nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati središnju banku na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,48 posto, na 7.255 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,18 posto, na 16.221 bod, a pariški CAC 0,21 posto, na 7.141 bod.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Walmart, Target, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE