GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekordi Dow i S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekordi Dow i S&P 500 indeksa
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 07:49
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstva, zahvaljujući novim poticajnim mjerama i masovnom cijepljenju u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 174 bodova ili 0,53 posto, na 32.953 boda, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 3.968 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 13.459 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi vlada optimizam u vezi oporavka gospodarstva, nakon što je prošloga tjedna Kongres odobrio novi paket fiskalnih poticaja vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Tim poticajima pruža se podrška potrošnji stanovništva, industrijama koje je koronakriza najviše pogodila, a velika su sredstva namijenjena i ubrzanju procesa cijepljenja stanovništva protiv covida-19.

Ulagači se nadaju da će novi fiskalni poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka gospodarstva.

Zahvaljujući tome, najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji bi se trebali brže oporaviti nakon ponovnog otvaranja gospodarstva, kao što su bankarski, energetski i rudarski sektor.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih devet cijene su dionica jučer porasle.

„S poticajima i ubrzanjem procesa cijepljenja vjerujemo da će se nastaviti rotacija kapitala iz dionica kompanija kojima je pogodovalo razdoblje 'ostani kod kuće' u one sektore koji bi se trebali brzo oporaviti, kao što su financijski i energetski”, kaže Greg Bassuk, izvršni direktor u tvrtki AXS Investments.

Kako takva očekivanja prevladavaju na tržištu već mjesecima, S&P 500 indeks na dobitku je od početka godine gotovo 6, a Dow Jones gotovo 8 posto.

Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, kreće se, pak, gotovo 5 posto ispod svoje rekordne razine dosegnute polovicom veljače.

No, ubrzanje oporavka gospodarstva, zajedno s golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, moglo bi izazvati jačanje inflacije.

Zbog toga rastu prinosi na američke državne obveznice, pa se na referentne 10-godišnje obveznice kreću oko 1,6 posto, najviše razine u 13 mjeseci.

Ulagači stoga nestrpljivo čekaju poruke čelnika američke središnje banke u srijedu, nakon njihove dvodnevne sjednice.

Vjeruje se da će Fed povećati procjene rasta gospodarstva u ovoj godini i poručiti da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku sve dok se gospodarstvo sasvim ne oporavi od koronakrize.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 6.749 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,28 posto, na 14.461 bod, a pariški CAC 0,17 posto na 6.035 bodova.

Tagovi: Wall Street, Dow jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
HRANA
Globalne cijene hrane blago porasle u travnju
RIM - Cijene hrane blago su porasle u travnju budući da je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda, izvijestila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).
Hanfa poslala važno upozorenje
UPOZORENJE
Hanfa poslala važno upozorenje
ZAGREB - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) ponovo upozorava građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-poruka u kojima se od građana traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
NOVI SADRŽAJI
Iločke zidine otvorene, očekuje se dodatni turistički rast
ILOK – Puštanjem balona započela je svečanost promocije obnovljene povijesne jezgre Iloka koja će trajati do nedjelje 5. svibnja.
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
ANALITIČARI
Euro bi se mogao naći u problemima, evo zašto
FRANKFURT - Izgledi da će Europska središnja banka odstupiti od Federalnih rezervi u pogledu smanjenja kamatnih stopa vjerojatno će biti "posebno negativni" za 20-članu eurozonu, prema jednom ekonomistu.
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Hong Kong i Tajvan predvodnici optimizma
ŠANGAJ - Dionice u Hong Kongu i Tajvanu predvodile su rast u Aziji u petak dok je Wall Street porastao tijekom noći, uoči ključnih podataka o zapošljavanju u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE