GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa

Wall Street: Novi rekordi Dow Jonesa i S&P 500 indeksa
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 07:55
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli rekordne razine jer su ulagače ohrabrili dobri podaci s američkog tržišta rada i jer su splasnula strahovanja od jačanja inflacije.

Dow Jones ojačao je 188 bodova ili 0,58 posto, na 32.485 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,04 posto, na 3.939 bodova, a Nasdaq indeks 2,52 posto, na 13.398 bodova.

Rekordne razine Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se dobrom raspoloženju na tržištu nakon što je predsjednik SAD-a Joe Biden potpisao zakon o pomoći gospodarstvu vrijednom ukupno 1.900 milijardi dolara.

Taj paket fiskalnih poticaja, drugi od izbijanja koronakrize, među ostalim uključuje 400 milijardi dolara kako bi veći dio Amerikanaca primio 1.400 dolara pomoći, 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, kao i veća izdvajanja za program cijepljenja.

Ulagači se nadaju da će ti poticaji, zajedno s ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka gospodarstva.

„Paket poticaja, nada u ubrzanje oporavka gospodarstva zahvaljujući cijepljenju i smanjenje strahovanja od inflacije podržali su tržište”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

A strahovanja od jačanja inflacije popustila su zahvaljujući stabilizaciji prinosa na američke državne obveznice.

Posljednjih tjedana ti su prinosi dosegnuli najviše razine u godinu dana jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka gospodarstva, a time i jačanje inflacije, što je pritiskalo tržište dionica. Početkom tjedna prinosi na 10-godišnje državne obveznice kretali su se oko 1,61 posto, no sada se kreću ispod tih razina.

„Ta priča ponešto se raspršila”, kaže Pride.

Ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo pokazatelji s tržišta rada. Jučer je objavljeno da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao za 42.000, na 712.000, najnižu razinu u četiri mjeseca.

„To je još jedan dobar podatak ovoga tjedna i solidna naznaka da se krećemo prema životu kakav je bio prije pandemije”, kaže Mike Loewengart, direktor u tvrtki E*Trade Financial.

Uspon tržišta zahvaljuje se i oporavku dionica velikih tehnoloških kompanija. Nakon što su tjednim bile pod pritiskom, posljednjih dana cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon i Faceboook, nadoknađuju gubitke.

Zahvaljujući tome, u posljednja dva dana i Nasdaq indeks, koji je pun tehnoloških dionica, nadoknadio je velik dio gubitaka od prethodnih tjedana.

Još početkom tjedna bio je u području korekcije – više od 10 posto ispod svoje prethodne rekordne razine – a sada je od tog rekorda udaljen manje od 5 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,17 posto, na 6.736 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 14.569 bodova, a pariški CAC 0,72 posto na 6.033 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Apple, Microsoft, Amazon, Faceboook, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE