GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada

Wall Street odskočio nakon dva dana oštrog pada
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Nakon dva dana oštrog pada, na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi snažno porasli, no ulagači i dalje s opreznom prate vijesti o omikron varijanti koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 617 bodova ili 1,82 posto, na 34.639 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,42 posto, na 4.577 bodova, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 15.381 bod.

Na Wall Streetu vlada nestabilnost od kraja prošloga tjedna, kada su zaredale vijesti o pojavi omikron varijante koronavirusa, koja bi mogla biti zaraznija od prethodnih i otporna na postojeća cjepiva, pa se ulagači plaše ponovnog zatvaranja gospodarstava, što bi usporilo oporavak od koronakrize.

Zbog toga su prošloga petka cijene dionica oštro pale. U ponedjeljak su se ponešto oporavile, no potom se u utorak i srijedu ponovno strmoglavile.

„Imali smo 29 dana zaredom kako S&P 500 indeks nije porastao ili pao više od 1 posto, a potom 'boom' – pojavio se omikron i posljednjih pet dana imamo eksploziju nestabilnosti. Nakon najvećeg dvodnevnog pada tržišta u više od godinu dana, konačno je u četvrtak zabilježen nekakav odskok. No, nesigurnost u vezi omikrona i dalje je prisutna”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Dok se svijetom širi nova varijanta koronavirusa, vlasti nastoje zaštititi građane na različite načine, a znanstvenici analiziraju jesu li postojeća cjepiva učinkovita i protiv te varijante virusa.

Premda liječnici iz Južnoafričke Republike, gdje se ta varijanta prvo pojavila, tvrde da zaraženi nemaju teže simptome nego od ostalih varijanti virusa, mnoge zemlje zaoštravaju granične kontrole.

Ulagači su oprezni i zbog poruka predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella posljednjih dana da visoku inflaciju više ne smatra privremenom i da će Fed zbog toga ponovno razmotriti planove smanjenja programa otkupa obveznica na idućoj sjednici za dva tjedna.

To je na tržištu potaknulo špekulacije da bi zbog inflacije, koja bi mogla ostati visoka dulje nego što se procjenjivalo, Fed mogao ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a potom i povećati kamate prije nego što se očekivalo.

U petak će biti objavljeno izvješće o zapošljavanju u SAD-u u proteklom mjesecu, koje obično znatno utječe na smjer tržišta jer je Fedu jedan od prioriteta oporavak tržišta rada.

„Optimistični smo i očekujemo velike brojke, što bi značilo da je gospodarstvo čvrsto na putu oporavka. No, pažljivo će se pratiti i podaci o plaćama, koji bi mogli podržati zabrinutosti od inflacije”, kaže Detrick.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.129 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,35 posto, na 15.263 boda, a pariški CAC 1,25 posto, na 6.795 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE