GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao, inflacija u SAD-u iznad očekivanja

Wall Street oštro pao, inflacija u SAD-u iznad očekivanja
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.09.2022 / 07:27
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer je nakon izvješća o većoj nego što se očekivalo inflaciji u SAD-u splasnula nada ulagača da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata.

Dow Jones pao je 3,94 posto, na 31.104 boda, dok je S&P 500 potonuo 4,32 posto, na 3.932 boda, a Nasdaq indeks 5,16 posto, na 11.633 boda.

Najveći dnevni pad tih indeksa u više od dvije godine uslijedio je nakon izvješća koje je pokazalo da je inflacija u kolovozu iznosila 8,3 posto.

To je, doduše, manje u odnosu na 8,5 posto iz srpnja, no više u odnosu na očekivanja analitičara od 8,1 posto.

Uz to, temeljna stopa inflacije, iz koje su isključene cijene energenata i hrane, porasla je s 5,9 na 6,3 posto.

U prethodna četiri dana cijene su dionica snažno porasle jer su se ulagači nadali znatnijem popuštanju inflacijskih pritisaka.

„Rasprodaja dionica ne iznenađuje, s obzirom na snažan rast tržišta do objave podataka o inflaciji”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Nakon podatka o inflaciji, splasnule su nade ulagača da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Fed podiže kamate od ožujka, a dodatno će ih povećati i na dvodnevnoj sjednici 20. i 21. rujna.

Očekuje se novo, treće u nizu, povećanje za 0,75 postotnih bodova, a neki analitičari smatraju da je moguće povećanje i za cijeli postotni bod.

„S predstojećim povećanjem u rujnu, Fed je u ovih šest mjeseci podignuo kamate za puna tri postotna boda. Još nismo osjetili cijeli utjecaj svega toga, no osjetit ćemo. Na vratima smo recesije”, kaže Paul Nolte.

Ulagači se plaše da će dulje razdoblje zaoštravanja monetarne politike odvesti gospodarstvo u dublju recesiju.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,17 posto, na 7.385 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,59 posto, na 13.188 bodova, a pariški CAC 1,39 posto, na 6.245 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, inflacija, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE