GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao na početku godine

Wall Street oštro pao na početku godine
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2021 / 08:09
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak, prvog dana trgovanja u novoj godini, burzovni indeksi oštro pali jer se ulagači klone rizika zbog predstojećih izbora za Senat u Georgiji i daljnjeg snažnog rasta broja oboljelih od koronavirusa.

Dow Jones skliznuo je 382 boda ili 1,25 posto, na 30.223 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,48 posto, na 3.700 bodova, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na 12.698 bodova.

Za Dow Jones i S&P 500 to je bio najveći dnevni pad od kraja listopada, a za Nasdaq indeks od 9. prosinca, pa su sva tri indeksa skliznula na najniže razine u dva tjedna.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja Dow Jones i S&P 500 dosegnuli su nove rekordne razine, pa se činilo da će se nastaviti trend njihovog snažnog rast iz 2020. godine na krilima golemih fiskalnih i monetarnih poticaja.

No, ubrzo je na tržištu zavladao oprez, pa se smjer indeksa preokrenuo.

Ulagači, naime, nisu voljni riskirati uoči važnih izbora za Senat u Georgiji, koji će imati presudan utjecaj na početak mandata izabranog demokratskog predsjednika Joe Bidena.

Georgia u zadnjih 20 godina nije birala demokrate u Senat, no ako sada ostvare dvostruku pobjedu, demokrati će zadobiti prevagu u gornjem domu.

A kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, to bi Bidenu olakšalo provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreznih zakona, nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Posljednjih mjeseci tržište je snažno raslo zahvaljujući nadi ulagača da će se uskoro, zahvaljujući cijepljenju protiv covida-19, gospodarske aktivnosti normalizirati.

No, širenje koronavirusa u SAD-u ne popušta, pa je ukupan broj umrlih od covida-19 premašio 350.000.

„Godinu počinjemo s virusom izvan kontrole. Vjerojatno ćemo godinu završiti s kontrolom nad virusom. No, razdoblje između početka i kraja godine bit će puno neizvjesnosti i vjerojatno ispunjeno čestim padovima na tržištu jer će ulagači reagirati na kratkoročne vijesti”, kaže Brian Reynolds, strateg u tvrtki Reynolds Strategy.

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu prošle su godine snažno porasli i dosegnuli najviše razine u povijesti.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

„Ulagači su na točki kada žele predah dok procjene različite stvari koje predstoje u ovoj godini”, kaže Lindsey Bell, direktorica u tvrtki Ally Invest.

Neki su ulagači oprezni i u vezi oporavka gospodarstva, s obzirom na i dalje visoku razinu nezaposlenosti i nedavno uvedene strože restriktivne mjere u nekim saveznim državama, što bi moglo usporiti oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,72 posto, na 6.571 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,06 posto, na 13.726 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 5.588 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
POTEZI
Venecija ovaj tjedan počinje naplaćivati ulaz
VENECIJA - Venecija će ovaj tjedan jednodnevnim izletnicima početi naplaćivati ulaz u grad, što je prvi takav slučaju u svijetu. Namijenjen je smanjenju pritiska na drevni talijanski grad koji tone pod težinom masovnog turizma.
Cijene vozarina napokon se smiruju
BRODARSKO TRŽIŠTE
Cijene vozarina napokon se smiruju
ANALIZA - Prošlog je tjedna Drewry World Container Index, koji mjeri prosjek cijena prijevoza kontejnera na osam interkontinentalnih trgovačkih ruta istok-zapad, dosegnuo najnižu razinu od siječnja.
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
ANALITIČARI
Kolanović: Korekcija američkih dionica nije gotova
NEW YORK - Pad američkih dionica u posljednja tri tjedna bio je početak rasprodaje koja će se vjerojatno produbiti zajedno s rastućim makroekonomskim rizicima, uključujući rastuće prinose na državne obveznice, snažan dolar i povišene cijene nafte, kaže JPMorgan Chase & Co.' s Marko Kolanović.
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
PROGNOZE
Fidelity revidirao srednjoročne izglede za bitcoin
NEW YORK - Fidelity Digital Assets zadržao je svoje pozitivne kratkoročne izglede za Bitcoin nakon prvog kvartala, ali je revidirao svoje srednjoročne izglede na temelju nekoliko paramaetara.
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
PČELARI
Boštjan Noč prvi predsjednik Europskog pčelarskog saveza
LJUBLJANA - Na današnjoj izbornoj skupštini Europskog pčelarskog saveza (EBA) predsjednik Slovenskog pčelarskog saveza Boštjan Noč izabran je za prvog predsjednika spomenute organizacije sa sjedištem u Sloveniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE