GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street oštro pao, niz razloga za zabrinutost

Wall Street oštro pao, niz razloga za zabrinutost
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2021 / 07:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale jer ulagače zabrinjavaju rast prinosa na obveznice, visoka razina inflacije, predstojeće povećanje poreza i neizvjesni pregovori u Washingtonu o zaduživanju države.

Dow Jones skliznuo je 569 bodova ili 1,63 posto, na 34.299 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,04 posto, na 4.352 boda, a Nasdaq indeks 2,83 posto, na 14.546 bodova.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a porasle su samo u energetskom.

Najviše su pali komunikacijski i tehnološki sektor, pri čemu su pod snažnim pritiskom bile dionice tehnoloških divova, kao što su Microsofta, Amazon.coma, Alphabeta i Applea.

Posljedica je to, među ostalim, rasta prinosa na državne obveznice na najviše razine od lipnja jer se očekuje da će inflacija ostati visoka, što bi moglo natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

Ministrica financija Janet Yellen kazala je da procjenjuje da će na kraju ove godine inflacija iznositi blizu 4 posto i upozorila zastupnike u Kongresu da bi, ako se ne dogovore o razini zaduživanja države, moglo doći do zatvaranja javnih službi, što bi ozbiljno naštetilo gospodarstvu.

U Kongresu se, naime, vode pregovori o prijedlogu proračunskog paketa, a raspravlja se, među ostalim, o povećanju poreza i razini zaduživanja savezne države.

Republikanci se protive mnogim prijedlozima vladajućih demokrata, pa bi pregovori mogli potrajati.

„Ulagače je najviše zabrinuo snažan rast prinosa na obveznice u proteklih tjedan dana, što je dovelo do ove rasprodaje na tržištu dionica. No, niz je razloga pogoršanja raspoloženja na tržištu, a to su, među ostalim, naporni pregovori u Washingtonu o zaduživanju države, proračunu i povećanju poreza”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Sklonost ulagača prema riziku smanjena je i zbog toga što uskoro počinje smanjivanje monetarnih poticaja, koji od početka pandemije koronavirusa podržavaju gospodarstvo i financijska tržišta.

Prošloga su tjedna čelnici Feda poručili da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se procjenjivalo.

Nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 i Nasdaq indeks na putu su najvećeg mjesečnog gubitka od rujna 2020. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,50 posto, na 7.028 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,09 posto, na 15.248 bodova, a pariški CAC 2,17 posto, na 6.506 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE