GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Pad energetskih dionica pritisnuo indekse

Wall Street: Pad energetskih dionica pritisnuo indekse
PRITISAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2021 / 07:07
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak indeksi oslabili pod pritiskom pada cijena dionica energetskih kompanija, jer novi val pandemije covida-19 izaziva zabrinutost oko daljnjeg oporavka potražnje za energentima, no i dalje su blizu rekordnih razina zahvaljujući solidnim zaradama kompanija.

Dow Jones indeks spustio se jučer 106,66 bodova ili 0,3 posto, na 35.101 bod, dok je S&P 500 oslabio 0,09 posto, na 4.432 boda. Istodobno, Nasdaq indeks je ojačao 0,16 posto, na 14.860 bodova.

Između 11 glavnih S&P dioničkih sektora, energetski sektor jučer je imao najlošiju izvedbu, s prosječnim padom cijena dionica od 1,48 posto. Posljedica je to korekcije cijena dionica nafte na međunarodnim tržištima uslijed sve većeg broja zaraženih u svijetu i potencijalnog novog ograničavanja putovanja, posebice u Kini, što izaziva zbrinutost oko izgleda za potražnju.

Na najvećem dobitku, pak, bile su dionice financijskih kompanija, poduprte skokom prinosa na 10-godišnje američke obveznice iznad 1,3 posto, odnosno na najvišu razinu od 16. srpnja nakon najnovijeg izvješća o daljnjem oporavku američkog tržišta rada.

"Općenito, od normalizacije prinosa profitiraju dionice kompanija senzitivnih na promjene kamatnih stopa, a okidač je rast prinosa s prošlotjednih 1,12 na 1,3 posto", kaže Art Hogan, strateg u njujorškom investicijskom društvu National Securities.

Za nove smjernice investitori čekaju objavu podatka o inflaciji - u srijedu mjerenoj potrošačkim cijenama, a dan nakon toga proizvođačkim cijenama, što bi im moglo signalizirati kojim smjerom će krenuti Fed.

U ponedjeljak je predsjednik Feda u Atlanti Raphael Bostic izjavio da bi u SAD-u trebala jenjati pandemijska kriza prije nego središnja banka podigne kamatne stope.

Predsjednik Feda u Richmondu Tom Barkin, pak, izjavio je da bi inflacija ove godine mogla dosegnuti Fedovu ciljanu razinu za podizanje kamatnih stopa.

Krajem kolovoza sastanak čelnika Feda u Jackson Holeu trebao bi dati uvid investitorima oko potencijalnih planova središnje banke o početku ukidanja programa kupnje obveznica.

Ipak, indeksi na Wall Streetu ostaju nadomak rekordnih razina zahvaljujući solidnim zaradama kompanija u drugom tromjesečju. Od 443 kompanije čije su dionice sadržane u S&P 500 indeksu koje su dosad izvijestile o poslovnim rezultatima, njih 87,4 posto premašilo je očekivanja analitičara, što je najveći postotak dosad.

Europske burze u ponedjeljak su uglavnom imale pozitivnu izvedbu, pri čemu je paneuropski Stoxx 600 indeks porastao 0,2 posto, na 470,67 bodova, novu rekordnu razinu, zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima.

Naime, 70 posto kompanija čije su dionice sadržane u tom indeksu objavilo je dosad poslovne rezultate, pri čemu je njih 68 posto ostvarenim zaradama premašilo procjene analitičara.

Istodobno, londonski Ftse indeks ojačao je 0,13 posto, na 7.132 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio za 0,1 posto na 15.745 bodova, a pariški CAC za 0,03 posto, na 6.813 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, nafta, Federalne rezerve, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE