GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Pad indeksa, investitori strahuju od rasta kamatnih stopa

Wall Street: Pad indeksa, investitori strahuju od rasta kamatnih stopa
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2023 / 07:18
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu indeksi pali dok se čeka da dogovor o limitu zaduživanja američke vlade prođe ključna glasovanja u Kongresu, a investitori strahuju i od novog Fedovog podizanja kamatnih stopa.

Dow Jones indeks oslabio je u srijedu 134,5 bodova ili 0,41 posto, na 32.908 bodova, nastavivši kliziti i na početku novog mjeseca, nakon što je u svibnju zabilježio gubitak od 3,48 posto.

S&P 500 indeks spustio se u srijedu 0,61 posto, na 4.179 bodova, a Nasdaq indeks za 0,63 posto, na 12.935 bodova.

U svibnju, pak, S&P je ostvario blagi dobitak od 0,26 posto, a Nasdaq je skočio 5,8 posto, ostvarivši najbolju mjesečnu izvedbu od svibnja 2020.

Tehnološki sektor prošli je mjesec imao zvjezdanu izvedbu, s prosječnm skokom cijena za 9,29 posto, zahvaljujući uzletu cijena dionica proizvođača čipova. Najveći dobitnici pritom su bili Nvidia, sa skokom cijene za 36 posto u svibnju te Broadcom, za gotovo 29 posto.

Zastupnički dom američkog Kongresa trebao bi večeras glasovati o izmjenama zakona o financijskoj odgovornosti, kojim se predviđa 'skidanje' granice zaduživanja američkoj vladi od 31.400 milijardi dolata, što je ključan korak kako bi se izbjegao bankrot SAD-a idućega tjedna.

Nakon toga, prijedlog izmjena tog zakona bit će proslijeđen u Senat, gdje će se rasprava produljiti na vikend, uoči 5. lipnja, kada bi vlada mogla postupno ostajati bez dovoljno likvidnosti. No, većina analitičara predviđa da će taj zakon biti odobren u Kongresu, a američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu kako očekuje da će mu zakon doći na potpis do ponedjeljka.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, Nvidia, Microsoft
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
CVC Capital Partners priprema IPO
JAVNA PONUDA
CVC Capital Partners priprema IPO
LONDON - CVC Capital Partners, moćni luksemburški fond koji upravlja imovinom vrijednom 186 milijardi eura kroz niz investicijskih strategija, namjerava prikupiti više od 1,25 milijardi eura u inicijalnoj javnoj ponudi na amsterdamskoj burzi i ciljat će na procjenu između 13 i 15 milijardi eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE