GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Pad indeksa, katastrofa First Republica

Wall Street: Pad indeksa, katastrofa First Republica
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2023 / 21:29
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američki su indeksi u petak pali, a pravu je katastrofu doživio First Republic iz čije vlasničke strukture investitori doslovno bježe.

Dow Jones Industrial Average izgubio je 384,57 bodova ili 1,19 posto i zatvorio se na 31.861,98 bodova. S&P 500 skliznuo je 1,10% na 3.916,64 boda, dok je Nasdaq Composite pao za 0,74% na 11.630,51 bod.

First Republic potonuo je gotovo 33% da bi na kraju tjedna pao blizu 72%. To je označilo zaokret u odnosu na oporavak od četvrtka, koji je uslijedio kada je grupa banaka rekla da će pomoći First Republic s 30 milijardi dolara depozita kao znak povjerenja u bankarski sustav. Pad u petak utjecao je na SPDR Regional Banking ETF (KRE), koji je izgubio 6% tijekom sesije i završio tjedan 14% niže.

Dionice Credit Suisse uvrštene na američke burze pale su za gotovo 7% jer su trgovci analizirali najavu banke da će posuditi do 50 milijardi dolara franaka, ili gotovo 54 milijarde dolara, od Švicarske nacionalne banke. Dionice su izgubile 24% tijekom tjedna.

Unatoč padu, S&P 500 je ovaj tjedan napredovao 1,43%. Nasdaq Composite dobio je 4,41% jer su se ulagači kladili na tehnološki sektor uoči sastanka Federalnih rezervi o politici sljedećeg tjedna. Ali pad od petka povukao je Dow u negativno područje na tjednoj razini, završivši s padom od 0,15%.

Ulagači su posljednjih dana pomno pratili dionice banaka zbog straha da bi se druge mogle suočiti s istom sudbinom kao Silicon Valley Bank i Signature Bank, koje su zatvorene prošlog tjedna. Tržište je reagiralo na najnovija kretanja u sektoru nakon što su regulatori tijekom vikenda rekli da će poduprijeti depozite u dvjema bankama.

Ulagači su se povukli u petak prije nečega što bi potencijalno mogao biti vikend bogat događajima jer se bankarska kriza odvija, rekao je Keith Buchanan, viši upravitelj portfelja u Globalt Investmentsu.

"Postoji nervoza tijekom vikenda: Kako sve ovo izgleda u ponedjeljak?", rekao je. "Tržište je nervozno zbog zadržavanja dionica u tome."

Potres dolazi u trenutku kada ulagači očekuju nadolazeći sastanak Federalnih rezervi 21. i 22. ožujka. Trgovci razmišljaju o tome hoće li središnja banka nastaviti s očekivanim povećanjem od 25 baznih bodova čak i dok bankovne nevolje pogađaju tržište.

"Čini se da Fed govori barem na riječima i da je svjestan što se upravo dogodilo s bankarskim sektorom", rekao je Aoifinn Devitt, glavni direktor za ulaganja u Moneti. "Na neki način, ništa se u vezi s osnovnim slučajem nije promijenilo, samo zbog činjenice da smo imali ovakvu vrstu događaja u bankarskom sektoru koji je izazvao zarazu u smislu raspoloženja, ali još nije doista zarazu u smislu drugih banaka."

Tagovi: Wall Street, fIRST rEPUBLIC, Credit Suisse, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
POTONUĆE
Jen u odnosu na dolar potonuo na najnižu razinu u 34 godine
TOKYO - Jen je skliznuo ispod 155 u odnosu na američki dolar u četvrtak, dodirnuvši novu 34-godišnju najnižu razinu u odnosu na nastavak jačanja dolara.
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Prekid negativnog niza
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta odahnula su nakon dva uzastopna dana rasta, odražavajući kretanja na Wall Streetu uoči podataka o bruto domaćem proizvodu za prvo tromjesečje iz SAD-a koji bi trebali biti objavljeni u četvrtak.
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE