GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street: Pad prometa u maloprodaji spustio indekse s rekordnih razina

Wall Street: Pad prometa u maloprodaji spustio indekse s rekordnih razina
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2021 / 07:59
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu u utorak u Dow Jones i S&P 500 indeks pali s rekordnih razina pod utjecajem neočekivanog pada prometa u američkoj maloprodaji u srpnju, prekinuvši tako 5-dnevni uzlet.

Dow Jones indeks spustio se 279,68 bodova ili 0,79 posto, na 35.345 bodova, a S&P 500 je oslabio 0,7 posto, na 4.448 bodova. Tehnološki Nasdaq pao je 0,93 posto, na 14.656 bodova.

Gotovo svi dionički sektori S&P-ja zabilježili su pad, a najviše sektor proizvođača potrošačkih dobara.

Raspoloženje investitora pokvario je podatak ministarstva trgovine da je u srpnju promet u američkoj maloprodaji pao na mjesečnoj razini za 1,1 posto, ponajviše zbog pada prodaje automobila.

Ekonomisti u anketi Reutersa očekivali su u pad maloprodaje za 0,3 posto, nakon što je u lipnju, po revidiranim podacima, porastao 0,7 posto. Na godišnjoj razini promet u maloprodaji uvećan je 15,8 posto i sada je 17,2 posto iznad predpandemijske razine.

"Podaci o padu maloprodaje razjasnili su investitorima da bi covid ujesen mogao predstavljati veliki problem", ističe Rick Meckler, partner u investicijskom društvu Cherry Lane Investment.

S tržištem u razdoblju kada je kroz povijest često bilo u korekciji, investitori smatraju da bi cijene dionica mogle znatno pasti, a tome u prilog ide i činjenica da S&P 500 ove godine tek mora iskusiti korekciju od 5 posto.

No, analitičari smatraju da goleme količine novca koje imaju investitori i kompanije mogu spriječiti oštriju korekciju cijena dionica, jer novi kupci brzo ulaze na tržište kod svake povoljne prilike za kupnju jeftinijih dionica.

Za nove smjernice investitori čekaju u srijedu objavu zapisnika s posljednjeg zasjedanja Feda, u potrazi za naznakama kad bi središnja banka mogla započeti sa zaoštravanjem monetarne politike, čime bi završila era jeftinog novca.

Na europskim burzama najvažniji indeksi u utorak su bilježili tekg blage promjene. Paneuropski Stoxx 600 završio je trgovanje u plusu za 0,1 posto, na 473,78 bodova.

Pritom je londonski Ftse ojačao 0,38 posto, na 7.191 bod, dok je frankfurtski DAX pao za 0,02 posto na 15.921 bod, a pariški CAC za 0,28 posto na 6.819 bodova.

Tagovi: Wall Street, maloprodaja, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE