GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao drugi dan zaredom

Wall Street pao drugi dan zaredom
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.03.2021 / 07:40
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer ni optimizam ministrice financija i predsjednika Feda u vezi oporavka gospodarstva nije spriječio pad cijena dionica tehnoloških kompanija.

Dow Jones oslabio je tri boda ili 0,01 posto, na 32.420 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 3.889 bodova, a Nasdaq indeks 2,01 posto, na 12.961 bod.

Najviše su jučer pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, drugi dan zaredom, pri čemu su pod najvećim pritiskom bile dionice Applea, Tesle, Amazon.coma, Facebooka i Microsofta.

Tehnološki je sektor lani predvodio na tržištu po rastu cijena jer je tim kompanijama odgovaralo razdoblje rada od kuće za vrijeme koronakrize, no posljednjih je mjeseci taj sektor pod pritiskom.

S duge strane, u posljednje vrijeme rastu cijene dionica u cikličkim sektorima jer bi se njihov oporavak trebao ubrzati, zahvaljujući novim poticajnim fiskalnim mjerama i postupnoj normalizaciji društvenog i gospodarskog života nakon cijepljenja protiv covida-19.

Tako su jučer cijene dionica u financijskom sektoru porasle u prosjeku 0,4, a u industrijskom 0,7 posto. Još je više, 2,5 posto, skočio energetski sektor, nakon što su cijene nafte nadoknadile dio gubitaka od prethodnoga dana.

Ipak, ulagači su oprezni, pa je jučer obujam trgovanja bio ispod prosjeka. Nije ih potaknuo ni optimizam ministrice Janet Yellen i predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella po pitanju oporavka gospodarstva od koronakrize.

U saslušanju u Kongresu Powell je, među ostalim, kazao da se očekuje „vrlo, vrlo snažna godina”.

No, to nije impresioniralo ulagače jer je Fed nedavno povećao procjenu rasta gospodarstva u ovoj godini na 6,5 posto.

„Pomalo smo u zatišju. Znamo da bi se u drugom tromjesečju trebao ubrzati rast gospodarstva, no još nismo vidjeli to ubrzanje, pa ga čekamo”, kaže David Kelly, strateg u tvrtki JPMorgan Asset Management.

Nakon oštrog pada na početku koronakrize, S&P 500 i Dow Jones porasli su u proteklih godinu dana oko 80 posto, dok je Nasdaq indeks, zahvaljujući snažnom rastu tehnološkog sektora, dvostruko viši.

Zbog toga se ulagači plaše da su dionice precijenjene i da slijedi pad njihovih cijena.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,20 posto, na 6.712 bodova, a pariški CAC 0,03 posto na 5.947 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,35 posto, na 14.610 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Apple, Tesla, Amazon, Microsoft, Facebook
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE