GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao treći dan zaredom

Wall Street pao treći dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2021 / 08:12
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u četvrtak, treći dan zaredom, što je ponajviše posljedica daljnjeg pritiska na dionice tehnoloških kompanija, dok prinosi na američke državne obveznice poovno rastu.

Dow Jones oslabio je 345 bodova ili 1,11 posto, na 30.924 boda, dok je S&P 500 skliznuo 1,34 posto, na 3.768 bodova, a Nasdaq indeks 2,11 posto, na 12.723 boda.

Pod najvećim su pritiskom ponovno bile dionice tehnoloških divova, kao što su Apple, PayPal i Tesla. Cijena Tesle potonula je više od 5 posto.

Nakon znatnog pada u posljednja tri dana, Nasdaq indeks izgubio je sve dobitke od početka godine i sada je u minusu gotovo 10 posto u odnosu na svoju prethodnu rekordnu razinu, dosegnutu 12. veljače, što znači da je na rubu područja korekcije.

S&P 500 u minusu je, pak, oko 4 posto u odnosu na svoju rekordnu razinu.

Tako se nastavlja rotacija na tržištu, pri čemu se ulagači povlače iz tehnološkog i drugih sektora koji su lani predvodili po rastu, a usmjeruju na cikličke sektore koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih mjera i oporavka gospodarstva.

S&P indeks energetskog sektora skočio je jučer 2,5 posto i dosegnuo najvišu razinu u godinu dana, zahvaljujući snažnom rastu cijena nafte.

U fokusu ulagača bio je govor predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella na forumu Wall Street Journala jer su se nadali najavi da će Fed kupovati više državnih obveznica kako bi utjecao na smanjenje dugoročnih kamatnih stopa i tako spriječio daljnji rast prinosa.

No, Powell to nije učinio, pa su prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice porasli s 1,477 na 1,533 posto.

Prošloga su tjedna ti prinosi dosegnuli 1,614 posto, najvišu razinu u godinu dana, što je izazvalo strahovanja ulagača od jačanja inflacije i povećanja kamatnih stopa prije nego što se na tržištima očekivalo. A to je negativno utjecalo na tržište dionica.

„Tržište je zabrinuto zbog rasta dugoročnih kamata, a Powell se u svom govoru nije jasno osvrnuo na to, što je na tržištu shvaćeno kao signal da prinosi mogu dalje rasti. To se i dogodilo”, kaže Scott Brown, ekonomist u tvrtki Raymond James.

Tehnološke dionice vrlo su osjetljive na rast prinosa jer njihova vrijednost uvelike ovisi o budućim zaradama, pa s rastom prinosa te dionice gube na privlačnosti.

„Valuacije su na gornjim razinama povijesnih raspona, stoga vidimo prodaju dionica, posebice u područjima visokih valuacija, kao što su Nasdaq i općenito tehnološki sektor”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel in New York.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,37 posto, na 6.650 bodova, a frankfurtski DAX 0,17 posto, na 14.056 bodova. Pariški CAC ostao je, pak, gotovo nepromijenjen, na 5.830 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Nasdaq, Apple, PayPal, Tesla, Dow Jones, S&P 500
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE