GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao, trgovanje nesigurno

Wall Street pao, trgovanje nesigurno
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 07:23
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Nakon vrlo nesigurnog trgovanja i velikih oscilacija cijena dionica, burzovni indeksi na Wall Streetu završili su u četvrtak u minusu jer su ulagači i dalje pod dojmom poruka američke središnje banke o zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones oslabio je 7 bodova ili 0,02 posto, na 34.160 bodova, dok je S&P 500 pao 0,54 posto, na 4.326 bodova, a Nasdaq indeks 1,4 posto, na 13.352 boda.

Pad indeksa ponajviše je posljedica prilagodbe cijena dionica budućem okruženju u kojemu bi američka središnja banka mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Nakon poruka čelnika Feda u srijedu, očekuje se da će središnja banka ključne kamate povećati u ožujku, po prvi put od prosinca 2018. godine.

U istom bi mjesecu središnja banka mogla okončati program kupnje obveznica, a potom početi i smanjivati svoje bilance.

To su agresivniji planovi Feda nego što se na tržištu očekivalo.

Analitičari su dosad procjenjivali da će Fed u ovoj godini povećati kamate u tri do četiri navrata, a sada mnogi smatraju da postoji mogućnost povećanja u pet navrata, s obzirom da se inflacija kreće na najvišim razinama u 40 godina i da i dalje postoje 'čepovi' u nabavnim lancima, koji podržavaju rast cijena roba.

Zbog toga su jučer burzovni indeksi znatno oscilirali, pa su čas bili u pozitivnom, čas u negativnom području.

„Ovo je šizofrenično tržište. Ima ulagača koji smatraju da je sve negativno već ugrađeno u tržište, a s druge su strane oni koji smatraju da najgore tek dolazi. Ovo je razdoblje velike nesigurnosti”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Ingalls & Snyder.

I dok će gubitak monetarnih poticaja negativno utjecati na tržište, podršku bi mu mogao pružiti daljnji oporavak gospodarstva.

Jučer je objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u posljednjem lanjskom tromjesečju porastao 6,9 posto na anualiziranoj razini, znatno više od očekivanih 5,5 posto.

Pozitivno na tržište utječu i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati. Dosad je izvješća objavilo više od 140 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 79 posto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem lanjskom tromjesečju bile oko 24 posto veće nego godinu dana prije.

No, ulagači se plaše da će rezultati u prvom tromjesečju ove godine biti osjetno slabiji jer su mnoge kompanije upozorile na poteškoće u nabavnom lancu.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,13 posto, na 7.554 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,42 posto, na 15.524 boda, a pariški CAC 0,60 posto, na 7.023 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE