GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao uoči predsjedničke debate

Wall Street pao uoči predsjedničke debate
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 06:26
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dvaju kandidata za predsjednika SAD-a.

Dow Jones oslabio je 131 bod ili 0,48 posto, na 27.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 posto, na 3.335 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 11.085 bodova.

Pad indeksa posljedica je opreza ulagača uoči prve televizijske debate u utorak navečer između republikanskog kandidata predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog protukandidata, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Posljednje ankete pokazuju da Biden vodi na nacionalnoj razini i u mnogim saveznim državama.

„Ova debata ima potencijala da utječe na tržište, pa ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči debate. Tržište trenutno pokreću zbivanja u Washingtonu, bilo to fiskalni poticaji ili predsjednički izbori”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Rezultati izbora mogli bi utjecati na različite sektore, ponajviše na zdravstveni, sektor zelene energije, kao i na kompanije koje su najviše profitirale od Trumpova smanjenje poreza, kažu analitičari.

„Mi smatramo da bi tržištu moglo biti dobro i s Trumpom i s Bidenom, ali ulagači trebaju znati tko je pobjednik i žele čistu pobjedu”, kaže Carter.

Posljednjih tjedana tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize i nedostatka novih fiskalnih poticajnih mjera.

No, posljednjih dana ponovno je oživjela nada da će se Kongres i Bijela kuća uskoro usuglasiti oko novog paketa poticaja, vrijednog oko 2.200 milijardi dolara, što podržava tržište.

Kako se bliži kraj mjeseca i tromjesečja, sve je jasnije da će rujan biti prvi mjesec od ožujka u kojemu su burzovni indeksi pali.

Od početka mjeseca S&P 500 na gubitku je 4,7 posto, Dow Jones 3,4, a Nasdaq indeks 5,9 posto.

No, u cijelom trećem tromjesečju indeksi će zabilježiti dobitke.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 posto, na 5.897 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 posto, na 12.825 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 4.832 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE