GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao uoči sezone poslovnih rezultata kompanija

Wall Street pao uoči sezone poslovnih rezultata kompanija
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.04.2020 / 07:44
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, koji zbog koronakrize neće biti baš dobri.

Dow Jones oslabio je 328 bodova ili 1,39 posto, na 23.390 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,01 posto, na 2.761 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,48 posto, na 8.192 boda.

Posljednjih su tjedana cijene dionica nadoknadile veliki dio prethodnih gubitaka jer se ulagači nadaju da je širenje koronavirusa blizu vrhuncu i da će veliki fiskalni i monetarni poticaji ublažiti gospodarske štete.

No, jučer su S&P 500 i Dow Jones indeks pali jer ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, a mnoge su već objavile da će im prihodi i zarade oštro pasti.

Tako je, primjerice, Ford Motor jučer objavio procjene prema kojima bi njegov gubitak u prvom tromjesečju mogao dosegnuti 600 milijuna dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju ostvario dobit od 2,4 milijarde dolara. Cijena dionice Forda pala je gotovo 4 posto.

Oštro su, više od 4 posto, jučer u prosjeku pale i cijene dionica banaka jer ulagači ne žele riskirati uoči objave rezultata poslovanja JPMorgan Chasea i Wells Farga u utorak.

I mnoge druge kompanije i banke ostvarit će slabe rezultata jer su mnogi dijelovi gospodarstva već tjednima paralizirani zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti više od 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast za 6,3 posto.

Kako se očekuje i pad zarada u drugom tromjesečju, to znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

Ni procjene po američko gospodarstvo nisu ništa bolje. Analitičari fonda Pacific Investment Management (PIMCO) objavili su kako očekuju pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju za 30 posto na godišnjoj razini, a premda bi u iduća dva kvartala gospodarstvo trebalo porasti, u cijeloj godini američki BDP mogao bi zabilježiti pad od 5 posto.

U moru loših vijesti, jučer se istaknula i jedna dobra. Najveća američka online trgovina Amazon.com objavila je da će zaposliti 75.000 ljudi zahvaljujući snažnom rastu online potražnje.

Cijena dionice Amazona skočila je više od 6 posto, zbog čega je Nasdaq indeks završio s blagim dobitkom.

Obujam trgovanja bio je jučer manji nego prethodnih trgovinskih dana jer se na europskim i mnogim drugim burzama u svijetu nije radilo zbog uskrsnih praznika.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, JPMorgan, Wells Fargo, Amazon, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE