GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pao zbog političke nestabilnosti u Washingtonu

Wall Street pao zbog političke nestabilnosti u Washingtonu
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.01.2021 / 08:15
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon snažnog rasta cijena dionica prošloga tjedna, ali i zbog političke nesigurnosti u Washingtonu.

Dow Jones oslabio je 89 bodova ili 0,29 posto, na 31.008 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,66 posto, na 3.799 bodova, a Nasdaq indeks 1,25 posto, na 13.036 bodova.

Prošloga su tjedna indeksi snažno porasli i dosegnuli rekordne razine jer ulagači očekuju nove poticajne gospodarske mjere nakon što su demokratski predstavnici osvojili prevagu i u Senatu.

Kako demokrati već drže većinu u Zastupničkom domu, prevaga u Senatu omogućit će izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše provođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su nove poticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

No, ulagači se plaše da bi poticajne mjere mogle biti odgođene jer su demokrati u Kongresu započeli drugi pokušaj rušenja predsjednika Donalda Trumpa s vlasti.

Jučer su iznijeli prijedlog rezolucije kojim traže njegov opoziv zbog poticanja na pobunu nakon što su njegove pristaše prošli tjedan napale Kongres, pri čemu je smrtno stradalo petero ljudi.


Uz to, FBI je upozorio da se u Washingtonu i 50 glavnih gradova saveznih država planiraju oružani prosvjedi uoči inauguracije predsjednika Bidena 20. siječnja.

„Kada tržišta gledaju na nešto ključno, kao što je upravljanje SAD-om, čak i mala nesigurnost može imati značajan utjecaj. Što ovakva situacija može značiti za dvije stranke da rade zajedno kako bi usuglasile politike, kao što su poticajne mjere?”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih rezultata kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

U petak će nekoliko banaka, uključujući JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih će tjedana financijska izvješća i procjene kompanija o daljnjem poslovanju znatno utjecati na smjer tržišta, kažu analitičari.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,09 posto, na 6.798 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,80 posto, na 13.936 bodova, a pariški CAC 0,78 posto, na 5.662 boda.



Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE