GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street pod pritiskom pada cijena nafte

Wall Street pod pritiskom pada cijena nafte
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 08:10
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago pali, nakon snažnog rasta dan prije, jer je ulagače pokolebao oštar pad cijena nafte.

Dow Jones oslabio je 26 bodova ili 0,12 posto, na 22.653 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,16 posto, na 2.659 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 7.887 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja indeksi su nastavili jačati, nakon skoka za više od 7 posto dan prije, jer su ulagače ohrabrile naznake da se širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenijih dijelova SAD-a možda usporava.


„Tržište vidi neke dobre vijesti po pitanju virusa. Uz to, Fed je uveo puno monetarnih poticajnih mjera, a stižu i fiskalne mjere“, kaže Scott Wren, strateg u Wells Fargo Investment Institute.

No, kasnije su indeksi izgubili početne dobitke, što je ponajviše posljedica pada cijene nafte na američkom tržištu za više od 9 posto jer su splasnule nade u brzi dogovor najvećih svjetskih proizvođača o smanjenju proizvodnje.

Uz to, ulagači su oprezni jer slijede loši gospodarski pokazatelji i pad zarada kompanija zbog koronakrize.


Kako su zbog mjera za suzbijanje širenja virusa mnogi dijelovi gospodarstava paralizirani, jasno je da globalno gospodarstvo uranja u recesiju, a to će se odraziti na poslovne rezultate kompanija.

Stoga analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu pasti 6,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su prije nekoliko mjeseci očekivali rast za 6,3 posto.

Kako se očekuje i pad zarada kompanija u drugom tromjesečju, to znači da se očekuje recesija zarada, odnosno njihov pad dva kvartala zaredom.

S&P 500 indeks porastao je oko 19 posto od 23. ožujka, kada je zaronio na najnižu razinu u ovoj godini, no i dalje je oko 21,5 posto u minusu u odnosu na svoju rekordnu razinu, dosegnutu polovicom veljače.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,19 posto, na 5.704 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 2,79 posto, na 10.356 bodova, a pariški CAC 2,12 posto, na 4.438 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
SASTANAK
Fed vjerojatno niti peti put uzastopno neće spustiti kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Banke saveznih rezervi (Fed) danas počinje svoj drugi ovogodišnji sastanak.
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
REGULATIVA
Kina pooštrila regulativu za potrošačko financiranje
PEKING - Kina je pooštrila regulativu tvrtkama za potrošačko financiranje, podižući ograničenje kapitala za nebankarske financijske tvrtke koje daju male osobne zajmove.
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
KAMATE
Bank of Japan podigao kamatne stope prvi put od 2007.
TOKYO - Japanska središnja banka povisila je kamatne stope u utorak prvi put od 2007., okončavši jedini svjetski režim negativnih stopa na prvim znakovima snažnog povećanja plaća ove godine.
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 se oporavio nakon poteza središnje banke
TOKIO - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su pala u utorak jer ulagači procjenjuju odluke središnje banke o monetarnoj politici Banke Japana i Banke rezervi Australije.
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
ŽITO
EU će uvesti carine na uvoz ruskog i bjeloruskog žita
BRUXELLES - Europska unija priprema se uvesti carine na uvoz žitarica iz Rusije i Bjelorusije kako bi umirila poljoprivrednike i neke zemlje članice, izvijestio je u utorak Financial Times pozivajući se na izvore upoznate s tim planom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE