GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao, čekaju se nove poticajne mjere

Wall Street porastao, čekaju se nove poticajne mjere
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2020 / 07:25
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks porasli, a ulagači su se preusmjerili u sektore koji su osjetljivi na kretanja u gospodarstvu, s obzirom da se očekuju nove mjere koje će podržati izlazak američkog gospodarstva iz recesije.

Dow Jones indeks ojačao je 159 bodova ili 0,60 posto, na 26.840 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na 3.257 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,81 posto, na 10.680 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih sedam cijene su dionica jučer porasle, a najviše, 6,2 posto, u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

Snažno su porasle i cijene dionica u financijskom te industrijskom sektoru.

S druge strane, pale su cijene u tehnološkom sektoru, pa je Nasdaq indeks skliznuo s rekordne razine.

„Ekonomski osjetljivi sektori dobro su prošli. Vjerujem da je to zbog toga što se očekuju poticajne mjere u SAD-u i Europi, a i neke su kompanije ostvarile pristojne kvartalne rezultate”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Jučer su čelnici Europske unije postigli dogovor o paketu pomoći gospodarstvu u borbi protiv pandemije koronavirusa u iznosu od 750 milijardi eura, a postigli su i dogovor o sedmogodišnjem proračunu u iznosu od 1.074 milijarde eura.

Očekuju se i nove poticajne mjere u SAD-u, s obzirom da neke od sadašnjih mjera ističu krajem mjeseca. O tome će se ovoga tjedna raspravljati u Kongresu.

Zbog toga ulagači i dalje ignoriraju podatke o širenju koronavirusa. U svijetu je dosad tim virusom zaraženo gotovo 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

U fokusu ulagača su, pak, kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 58 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 77 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

Doduše, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 42 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se oko 4 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,13 posto, na 6.269 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,96 posto, na 13.171 bod, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.104 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, S&P 500, koronavirus
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE