GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Wall Street porastao drugi dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2020 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući skoku cijena nafte i najavama niza zemalja i saveznih država SAD-a o postupnom pokretanju gospodarstava.

Dow Jones ojačao je 133 boda ili 0,56 posto, na 23.883 boda, dok je S&P 500 porastao 0,90 posto, na 2.868 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 8.809 bodova.

Pritom su najviše porasle cijene dionica u energetskom sektoru, što se zahvaljuje daljnjem snažnom rastu cijena nafte, već šesti dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će s postupnim pokretanjem gospodarstva ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.

Na američkom je tržištu cijena barela jučer skočila 20 posto ili 4,17 dolara, na 24,56 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 3,77 dolara, na 30,97 dolara.

Podršku tržištima pružaju i najave niza zemalja o postupnom popuštanju restrikcija, koje su ranije uvedene kako bi se suzbio koronavirus, s obzirom da se širenje virusa usporava.

Neke od najpogođenijih zemalja, uključujući Italiju, kao i neke savezne države u SAD-u, poput Kalifornije, polagano popuštaju restrikcije, što će oživjeti gospodarske aktivnosti.

„Neke države se polagano otvaraju, pa se pokreću i aktivnosti. Vjerojatno smo na sredini najgoreg razdoblja i od sada bi se situacija trebala postupno poboljšavati“, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Investment Management.

Pozitivno je na tržište utjecao i daljnji rast cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft i Apple, ali i farmaceutskih kompanija, poput Pfizera i Regeneron Pharmaceuticalsa, koje izvješćuju o svom radu na cjepivu ili lijekovima protiv koronavirusa.

Nakon što su u ožujku svjetske burze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u travnju su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti.

No, sasvim je jasno da će, nakon oštrog pada u prvom tromjesečju, u drugom kvartalu najveća svjetska gospodarstva – od SAD-a i Japana do Kine i eurozone – uroniti u duboku recesiju.

Ipak, ulagači se nadaju da će poticajne mjere podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine, ako ne bude drugog udara koronavirusa.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,66 posto, na 5.849 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,51 posto, na 10.729 bodova, a pariški CAC 2,40 posto, na 4.483 boda.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus, Microsoft, Apple, Pfizer
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Powellove poruke izazvale dodatnu nervozu
NEW YORK - Indeks S&P 500 skliznuo je u utorak nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao da će kamatne stope možda morati ostati visoke.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, promet smanjen
ZAGREB - Dan uoči parlamentarnih izbora, slabašna trgovina na Zagrebačkoj burzi.
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
MONETARNA POLITIKA
Lagarde: ECB uskoro reže kamate; nafta je najveći rizik u ovom trenutku
FRANKFURT - Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde rekla je u utorak da je središnja banka odlučna smanjiti kamatne stope u kratkom roku, podložno bilo kakvim većim šokovima.
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
OPTIMIZAM
Citi: Cijene zlata skaču na 3.000 dolara
NEW YORK - Cijene zlata nastavile su se kretati blizu rekordno visokih razina nakon što su se rasplamsale napetosti na Bliskom istoku, što je povećalo privlačnost poluga kao sigurnog utočišta.
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
TRGOVINA
Ovo je radno vrijeme trgovina i šoping centara na dan izbora
ZAGREB - Datum parlamentarnih izbora se približio. Pogledajte koje će trgovine i šoping-centri raditi tijekom izbornog dana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE