GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Wall Street porastao drugi dan zaredom

Wall Street porastao drugi dan zaredom
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.10.2021 / 07:09
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom, nakon vijesti da bi republikanci u američkom Kongresu mogli podržati privremeno povećanje državnog zaduživanja, što bi omogućilo vladi da uredno ispunjava svoje financijske obveze.

Dow Jones porastao je 102 boda ili 0,30 posto, na 34.416 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,41 posto, na 4.363 boda, a Nasdaq indeks 0,47 posto, na 14.501 bod.

Veći dio dana ti su indeksi proveli u negativnom području jer su ulagači, nakon boljih nego što se očekivalo pokazatelja s tržišta rada, zaključili da će američka središnja banka uskoro početi smanjivati poticaje gospodarstvu.

Prema izvješću agencije za zapošljavanje ADP, u rujnu je broj zaposlenih u privatnom sektoru SAD-a porastao za 568.000, dok su analitičari u anketi Reutersa očekivali 428.000.

„Vijesti s tržišta rada su pozitivne i pokazuju da se gospodarstvo i dalje stabilno oporavlja. No, s druge strane, to bi moglo značiti da će Fed smanjivati poticaje bržim tempom, što je negativno za tržište kapitala”, kaže Mike Loewengart, direktor u tvrtki E*TRADE Financial.

Službeno, cjelovito izvješće o zapošljavanju u SAD-u u rujnu bit će objavljeno u petak i ono bi moglo dati jasniju sliku o tome kada će Fed početi smanjivati monetarne poticaje.

U drugom dijelu jučerašnjeg trgovanja burzovni su indeksi nadoknadili početne gubitke i završili u pozitivnom području.

To se zahvaljuje vijesti da bi demokratski i republikanski zastupnici u Kongresu mogli postići dogovor o privremenom povećanju plafona državnog zaduživanja.

Taj plafon određen je na 28.400 milijardi dolara, a ako se ne poveća, država je suočena s rizikom da za dva tjedna neće moći plaćati svoje dugove.

Republikanci su dosad odbijali prijedloge vlade predsjednika Joe Bidena, no jučer su poručili da su spremni podržati privremeno povećanje zaduživanja do prosinca, što bi spriječilo kolaps saveznih financija.

„Republikanci su poručili da bi mogli podržati privremeno povećanje državnog zaduživanja. Kratkoročno, to je pozitivna vijest”, kaže Jay Hatfield, portfelj menadžer u tvrtki Capital Advisors.

Rast indeksa zahvaljuje se i rastu cijena dionica Microsofta i Amazona za više od 1 posto. Ti tehnološki divovi imaju golemu tržišnu kapitalizaciju, a time i značajan udjel u burzovnim indeksima.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,15 posto, na 6.995 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,46 posto, na 14.973 boda, a pariški CAC 1,26 posto, na 6.493 boda.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
PREDVIĐANJA
Hrvatski analitičar iz JPMorgana nema dobre vijesti za optimiste
NEW YORK - Čini se da se petomjesečni uspon američkih dionica bliži kraju. Ali ako pitate hrvatskog analitičara Dubravka Lakosa-Bujasa iz JPMorgan Chase Co., ulagači možda neće vidjeti da će doći kad dođe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE